5 cele mai frecvente boli ale copilăriei care nu ar trebui să te îngrijoreze

1 screen shot 2019 10 11 at 09 50 55 png png

Un copil bolnav este coşmarul oricărui părinte. Însă adevărul este că cei mici răcesc din te miri ce, sunt predispuşi la a contracta tot felul de microbi cu care organismul lor nu este obişnuit, iar majoritatea părinţilor ştiu că toamna, la reînceperea şcolii sau a programului la grădiniţă, trebuie să se aştepte la un nou val de gripe şi viroze.

Unele boli ale copilăriei pot fi însă şi benefice: le asigură celor mici imunitatea pe viaţă şi previn complicaţiile dificile pe care boala le are la vârste mai înaintate. De exemplu, vărsatul de vânt sau rubeola sunt extrem de periculoase în cazul femeilor însărcinate care nu au făcut aceste boli în copilărie şi pot cauza inclusiv malformaţii ale fătului. Iată care sunt cele mai frecvente boli ale copilăriei şi la ce ar trebui să te aştepţi:

Banala răceală 

Febră uşoară, tuse, congestie nazală şi gât roşu, inflamat - acestea sunt simptomele răcelii de care copiii se pot îmbolnăvi şi de cinci-şase ori pe an. De regulă, medicul pediatru îţi va recomanda ca cel mic să se odihnească, să bea multe fluide pentru a preveni deshidratarea şi îi poate prescrie nişte medicamente pentru a-i scădea febra. O răceală durează, în medie, între cinci şi şapte zile şi este bine să ceri întotdeauna părerea medicului pentru tratamente sau remedii. Tratamentele aplicate după ureche nu numai că pot fi ineficiente, dar îi pot creşte rezistenţa celui mic la substanţele active, care vor deveni inutile ulterior în tratarea afecţiunilor. 

Scarlatina

Rubeola este una dintre cele mai „blânde” boli ale copilăriei. Simptomele sale trec adeseori neobservate şi, dacă nu ar fi erupţiile roşiatice care apar pe piele, ai putea să nici nu îţi dai seama de ea. Rareori, apar simptome ceva mai severe, cu febră, nas înfundat şi tuse. Rubeola se manifestă în special prin erupţiile cutanate care acoperă tot corpul, însă care nu provoacă mâncărimi sau vreun disconfort. Medicul pediatru îţi va recomanda o dietă specială pentru cel mic, care va trebui să stea acasă una-două săptămâni, până când erupţia dispare şi boala nu mai este contagioasă. 

Varicela sau vărsatul de vânt

Varicela este o boală foarte contagioasă, cauzată de un virus care poate fi contractat prin aer. Afecţiunea se caracterizează prin apariţia unor erupţii deranjante, pe tot corpul, care cauzează mâncărimi şi disconfort, fiind adeseori însoţită şi de febră. Poate cel mai important şi dificil lucru este să le explicăm copiilor şi să îi convingem să nu se scarpine, întrucât ruperea veziculelor sau a crustelor care se formează ulterior poate lăsa semne. Deşi nu este o boală gravă, varicela poate crea mult disconfort, iar pentru a ameliora senzaţia de mâncărime pot fi eficiente soluţiile mentolate care calmează pielea. Complicaţiile bolii apar în special în cazul persoanelor adulte, care nu au suferit de această afecţiune în copilărie, iar riscul este cu atât mai mare în cazul femeilor însărcinate.

Sursa foto: Snapwire from Pexels