14 reguli pe care trebuie să le respecți ca să dormi bine. Ce te sfătuiește medicul

somn bun jpg

Suntem întotdeauna pe fugă, dormim puțin și prost. Situația trebuie, însă, să se schimbe, pentru că lipsa somnului ne poate împrieteni cu numeroase afecțiune. Medicul Vasi Rădulescu ne explică unde greșim.

“Este alarmant cât de puțin preț punem pe somn, etapă crucială în care organismul se odihnește, se purifică, se reglează hormonal, își optimizează imunitatea, își întărește memoria și multe alte procese deosebit de importante. Cu toate acestea, avem impresia că putem dormi pe apucate, puțin, prost. Că recuperăm noi deficitul cândva.

Încearcă să dormi bine în fiecare noapte. 7-8 ore”, spune medicul Vasi Rădulescu.

Iată care sunt, în opinia medicului, regulile pe care trebuie să le iei în calcul dacă îți dorești un somn odihnitor!

a. Este indicat să nu iei în dormitor telefonul mobil, pentru că-l vei verifica de multe ori. Pe lângă faptul că îți va menține atenția la nivel înalt, te va bombarda și cu lumină albastră, care inhibă eliberarea melatoninei, un hormon crucial în inițierea și menținerea somnului.

b. Nu ține în dormitor niciun alt dispozitiv care emite lumină albastră, aici incluzând și televizorul.

c. Dormi la o temperatură ceva mai coborâtă. Corpul adoarme mai bine la 18-19 grade. Poate unii consideră prea mică temperatura, dar așa arată studiile; o poți crește, dar lasă cu câteva grade mai jos decât în restul casei.

d. Seara evită să consumi alcool și prudență la cafea. Sunt neuroexcitante ambele. Cine nu tolerează cafeaua și nu poate să doarmă, mai bine renunță la cafea decât la somn.

e. Lenjeria de pat și cea de corp trebuie să fie cât mai confortabile. Fără șosete. Fără obiecte inutile prin pat.

f. Să fie liniște. Dacă vine zgomot de afară, ia un dispozitiv cu sunete albe (imită un ventilator, natura, marea, focul). Sunt ieftine și bune.

g. Culcă-te și trezește-te la aceleași ore. Inclusiv în weekend.

h. Nu consuma lichide multe înainte de somn. Vei umple vezica și te vei trezi să mergi la baie. Filtrarea renală este mai mare în poziția culcat. 

i. Dacă suferi de anumite afecțiuni, mergi la medic sau la psiholog. Dacă sforăi groaznic, o vizită la ORL te poate ajuta. Dacă faci apnee în somn, o vizită la pneumolog te poate chiar salva.

j. Citește ceva relaxant înainte de culcare, folosind o lumină blândă, galbenă, dintr-o lampă care poate fi stinsă ușor, direct din pat.

k. Expune-te dimineața și pe parcursul zilei la cât mai multă lumină, ideal naturală. Ea reglează nivelurile de melatonină și influențează puternic ciclul somn-veghe.

l. Stai în întuneric deplin atunci când te pregătești de culcare. Întunericul stimulează inițierea somnului.

m. Grijă la umiditatea aerului. Este recomandat să fie la 50-55%. Mai ales în sezonul rece, când caloriferele sunt active, aerul este foarte uscat în dormitor, îngreunând respirația.

n. Poți utiliza aromatizoare de aer cu diverse substanțe, cum ar fi uleiul de lavandă.

Fă tot posibilul să ai un somn suficient, de calitate. Nu-mi vei mulțumi mie, ci ție!