1 român din 10 suferă de diabet

1 2 jpg jpeg

Diabetul zaharat poate fi considerat o problemă majoră de sănătate publică în România, în condiţiile în care Federaţia Internaţională de Diabet estimează că aproximativ 1,5 milioane de romani suferă de această boală, iar circa 115 000 dintre ei urmează deja insulinoterapia.

Conform unor date furnizate de c─âtre Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii, ├«n Rom├ónia anului 2011 o persoan─â din patru era obez─â, iar una din dou─â avea probleme cu greutatea. ├Än prezent, endocrinologii sunt de p─ârere c─â rata obezit─â┼úii ├«n Rom├ónia este de circa 30%, ceea ce plaseaz─â ┼úara ├«ntre primele zece europene ├«n acest top. Astfel, speciali┼čtii anticipeaz─â o dublare a num─ârului de cazuri de diabet ├«n urm─âtorii 20 de ani din cauza stilului de via┼ú─â sedentar ┼či a excesului alimentar.

Diabetul este o boal─â care cere at├ót o monitorizare atent─â, c├ót ┼či implicarea pacientului ├«n tratarea ei. Acesta trebuie s─â ├«┼či m─âsoare zilnic glicemia, s─â ├«┼či administreze injec┼úiile cu insulin─â ┼či s─â aib─â grij─â ca regimul s─âu alimentar s─â fie unul ordonat ┼či echilibrat.

Diabetul este o boal─â cronic─â ce se caracterizeaz─â prin hiperglicemie, adic─â cre┼čterea valorii glicemiei (glucozei din s├ónge) peste valoarea normal─â de 126 mg/dl. Acest parametru este men┼úinut ├«n limite normale prin intermediul unei secre┼úii a hormonului pancreatic numit insulina. Valorile glicemiei ├«ntre 100 ┼či 125 mg/dl definesc prediabetul, o etap─â premerg─âtoare apari┼úiei diabetului zaharat.

Atunci c├ónd se observ─â o sc─âdere a cantit─â┼úii de insulin─â sau o afectare a capacit─â┼úii acesteia de a ac┼úiona corespunz─âtor ├«n organele periferice (mu┼čchi, ficat, ┼úesut adipos), apare cre┼čterea valorii glicemiei ┼či diabetul zaharat de tip 1 sau tip 2.

Cauzele apariţiei diabetului

Riscul de apari┼úie a diabetului cre┼čte atunci c├ónd unul dintre p─ârin┼úi a fost diagnosticat cu aceast─â boal─â, mai ales dac─â mo┼čtenirea genetic─â este asociat─â la r├óndul ei cu obiceiuri nes─ân─âtoase de via┼ú─â, cu sedentarismul sau obezitatea.

Pe l├óng─â predispozi┼úia genetic─â, stresul, excesul de produse zaharoase ┼či de gr─âsimi sau o serie de virusuri, precum cele care provoac─â ÔÇťbolile copil─ârieiÔÇŁ (oreion, rubeola, rujeola etc.), pot duce la distrugerea celulelor care produc insulina. De asemenea, ├«naintarea ├«n v├órst─â, consumul de alcool, fumatul ┼či hipertensiunea cresc predispozi┼úia individului spre diabet.