Excitaţia la femei. Ce factori o influenţează - sfatul specialistului

1 excitatie femei jpg jpeg

C├ónd vine vorba de excita┼úie exist─â unele diferen┼úe ├«ntre b─ârbat ┼či femeie: el se ÔÇ×aprindeÔÇť mai repede, iar ea are nevoie de pu┼úin mai mult timp. Exist─â anumite faze pe care femeia le parcurge pentru a atinge punctual culminant.

Când oamenii se excită, sexul ocupă toată atenţia lor. Ei nu se mai gândesc la facturi, griji sau la responsabilităţi. Fiecare semnal de excitare este trimis întâi către creier. Acesta răspunde la un gând sau la o imagine care are legătură cu sentimentele de afecţiune faţă de partener. Creierul este implicat în toate etapele comportamentului sexual, de la sentimente la dorinţa sexuală, până la alegerea partenerului.

Fenomenul cel mai evident care are loc ├«n timpul excit─ârii sexuale este dilatarea vaselor de s├ónge din pelvis ┼či din organele genitale. De ├«ndat─â ce o femeie ├«ncepe s─â g├óndeasc─â intens la sex, vaginul ei ├«ncepe s─â se umezeasc─â, preg─âtindu-l pentru o posibil─â activitate sexual─â. Dilatarea vaselor de s├ónge are un impact nu doar asupra organelor genitale, ci ┼či asupra pielii, provoc├ónd la unele femei cu pielea alb─â ro┼čea┼ú─â pe piept.

Cele 4 faze ale excitaţiei

ÔÇ×Excitarea sexual─â ├«nseamn─â, cu alte cuvinte, tr─âirea momentului la intensitate cea mai mare, iar din punct de vedere corporal, toate procesele ┼či mecanismele fiziologice sunt la maximum. Aceasta are loc at├ót la nivel fiziologic, prin producerea de substan┼úe/hormoni specifici, la nivel emo┼úional-afectiv (bucurie, emo┼úie, pl─âcere, satisfac┼úie), dar ┼či psihologic: stare de bine, cre┼čterea/├«nt─ârirea ata┼čamentului fa┼ú─â de partener, iubire, sentiment de siguran┼ú─â etc.ÔÇť, afirm─â psihoterapeutul Valentin Pescaru.

Femeile nu se aseam─ân─â atunci c├ónd vine vorba de exita┼úie. Unele nu sunt interesate de sex, ├«n timp ce altele sunt pasionale ┼či vor s─â aib─â rela┼úii intime c├ót mai des.

Tulburările sexual inhibă dorinţa

Pentru unele femei, s─â aib─â parte de c├ót mai mult sex nu este la fel de u┼čor pe c├ót pare. O parte dintre acestea sufer─â de tulbur─âri de excita┼úie sexual─â. Aceste afec┼úiuni se caracterizeaz─â prin lipsa lubrifierii, ├«nainte ┼či ├«n timpul actului sexual sau imposibilitatea de a men┼úine lubrifierea, dureri ├«n timpul actului sexual, sc─âderea apetitului sexual ┼či imposibilitatea de a ajunge la orgasm.

Problemele sexuale pot s─â apar─â ├«n orice moment al vie┼úii unei femei ┼či pot surveni din cauza unor medicamente, cum sunt cele care scad tensiunea arterial─â ┼či antihistaminicele, a unor probleme de s─ân─âtate (depresie, stres posttraumatic, tulburare obsesivo-compulsiv─â, vaginite, infec┼úii urinare) ┼či a consumului excesiv de alcool.

Ce te poate ajuta

Dac─â sc─âderea excita┼úiei sexule este cauzat─â de menopauz─â, terapia de substitu┼úie hormonal─â poate fi de folos. Totodat─â, femeile pot apela ┼či la terapia comportamental─â. Speciali┼čtii spun c─â testosteronul poate cre┼čte apetitul sexual la femeile care au suferit opera┼úii de extirpare a ovarelor, dar c─â tratamentul poate avea efecte secundare (├«ngro┼čarea vocii, pierderea p─ârului).

Dacă te confrunţi cu scăderea apetitului sexual, poţi încerca schimbarea rutinei sau încercarea unor poziţii noi. În cazul durerilor din timpul actului sexual, poţi utiliza unele creme sau face o baie caldă, înainte de actul sexual. Dacă simţi în continuare o durere, consultă medicul ginecolog.

Sfatul specialistului

Valentin Pescaru, psiholog, psihoterapeut, sexolog

www.psihologultau.net

De┼či sunt cunoscute zonele erogene prezente la majoritatea femeilor (clitorisul, interiorul pulpelor de la picioare, fesele), exist─â ┼či femei care sunt mai sensibile la alte zone, cum sunt gleznele picioarelor ┼či zona din spatele genunchilor, zona de deasupra feselor (mijlocul), labele picioarelor sau t─âlpile, zona g├ótului dinspre umeri (lateralele g├ótului) ┼či zona capului (p─ârul). Cre┼čterea vasculariz─ârii pielii pe ├«ntreg corpul cre┼čte substan┼úial sensibilitatea, practic ├«ntregul organismul devenind o zon─â erogen─â.