În unele cazuri, un episod de gastroenterită este depăşit relativ uşor, alteori este nevoie să te adresezi camerei de gardă de pediatrie. Starea copilului se poate agrava rapid şi trebuie să recunoşti aceste simptome care cer intervenţia urgentă a unui medic!

Greaţa, vărsăturile, durerile abdominale, febra şi diareea, simptomele gastroenteritei, dispar în mod obişnuit prin rehidratare şi dietă strictă. Sistemul imunitar al copilului reuşind să combată infecţia, de aceea, de obicei, este de ajuns să fie tratat acasă.

Iniţial, este nevoie să-ţi încurajezi copilul să bea multe lichide, câteva linguriţe la interval de 10 minute, pentru că se deshidratează rapid din cauza vărsăturilor repetate şi a diareii. Evită să-i dai alimente solide până când nu dispar vărsăturile, ci doar soluţii de rehidratare, ceai de mentă simplu sau îndulcit cu glucoză, zeamă de orez, apă plată.

Timp de câteva zile renunţaţi la sucuri de fructe, băuturi carbogazoase, fructe în stare crudă, cu excepţia bananei, iaurt, smântână, lapte, brânzeturi şi lactate grase, miere, roşii, cartofi, dulciuri, carne, ouă, compoturi.

Dacă mai este hrănit cu formulă, copilul are nevoie de un tip de formulă fără lactoză în primele 2-3 zile. Primele alimente solide pot fi banana, mărul copt, covrigeii, pâinea prăjită, brânza calcică sau de vaci, supa de legume, de preferat rădăcinoase, orez fiert cu puţină sare şi un strop de ulei. Restul alimentelor se introduc treptat, după 3-4 zile, după primul scaun normal şi pe măsură ce începe să le accepte.

E posibil ca pediatrul să-i recomande probiotice, antidiareice, antitermice, antiemetice (contra senzaţiei de greaţă şi a vărsăturilor repetate).

Cum să recunoşti semnele complicaţiilor

Dacă observi următoarele situaţii, mergeţi la pediatru sau la spital:

- febră (peste 39°C),

- deshidratare (buze uscate, puţine scutece udate de-a lungul zilei, pielea uscată şi rece, ochi afundaţi în orbite),

- un ritm accelerat al inimii (tahicardie),

- durere care cuprinde întregul abdomen,

- letargie, somnolenţă, ameţeală sau, din contră, irascibilitate,

- 3-4 scaune diareice în 24 de ore,

- refuzul lichidelor de orice fel,

- greaţă şi vărsături care depăşesc 24 de ore sau revenirea acestora la reluarea alimentaţiei cu solide,

- vărsături şi diaree la copiii mai mici de 6 luni, deoarece sunt predispuşi la deshidratare în timp scurt.

Când este nevoie de analize medicale

Dacă problemele de sănătate au apărut pe parcursul unei călătorii în străinătate sau dacă există suspiciunea unei intoxicaţii alimentare, faceţi un examen coproparazitologic. Analizele medicale se cer şi dacă greaţa, diareea şi febra au persistat mai multe zile la rând şi n-au putut fi combătute cu tratamentul recomandat în mod obişnuit.