Reţete tentante cu verdeţuri

1 2 jpg jpeg

Risotto, contra migrenelor

Ingrediente:

- supă de legume - 1 morcov; 1 păstârnac - 150 g ţelină; 1 ceapă - sare

- 1 ceapă; 150 g unt

- 2 căni orez; 100 ml vin spumant; 80 g parmezan

- o mână de leurdă; sare

1. Curăţă şi spală ceapa şi zarzavaturile. Le pui la fiert, tăiate în bucăţele, în 1,5 litri de apă şi adaugi sare după gust. După ce s-au fiert, strecori zeama.

2. Leurda se spală, se rupe în bucăţi mai mici şi se mărunţeşte. Orezul îl speli şi tai ceapa mărunt. Pui ceapa, alături de orez şi 100 g de unt într-o cratiţă, după care adaugi vinul spumant până este absorbit în totalitate. Ulterior, se adaugă supa şi la puţin timp leurda mărunţită.

3. Se amestecă bine, se lasă până au fiert toate, după care se adaugă 50 g de unt.

Leurda este bună pentru curăţarea sângelui. Consumul de leurdă este recomandat persoanelor care suferă de hiperten-siune arterială şi de dureri de cap.

Supă cu urzică, pentru energie

Ingrediente

- 600 urzică proaspătă

- 1 morcov; 1 felie de ţelină

- 2 cartofi; 2 cepe; 25 g unt; 2 căţei de usturoi

- 600 ml lapte; supă de legume; 100 ml smântână

- ulei de măsline; sare

1 Cureţi morcovul, ţelina, cartofii, o ceapă şi le fierbi în apă cu puţină sare şi cu o linguriţă de ulei de măsline, apoi le strecori.

2. Amesteci ceapa rămasă tocată mărunt cu usturoiul zdrobit şi cu untul, laşi pe foc câteva minute, după care pui la răcit. Separat, fierbi urzica în lapte câteva minute, apoi pasezi cu blenderul ceapa, legumele fierte şi urzica opărită în lapte.

3. Torni supă peste piureul de urzică şi legume, până obţii o supă cremoasă. Potriveşti gustul de sare şi laşi să fiarbă 10 minute. La sfârşit, poţi adăuga smântână.

Bogată în vitamine (A, C, B2, K), urzica are rol antireumatic şi antiinflamator digestiv. Zeama în care au fiert urzicile este benefică pentru organism, pentru că-l detoxifiază şi-l remineralizează.

INFO: Sucul de leurdă întăreşte imunitatea.