Gătite sau crude - cum să mănânci legumele?

1 2 jpg jpeg

Roşiile, spanacul, morcovii, sparanghelul şi ciupercile se numără printre

care aduc beneficii mult mai mari organismului dacă sunt gătite.

Potrivit studiilor, sosul de roşii aduce mai multe beneficii pentru sănătate decât legumele proaspete. Astfel, roşiile gătite sunt mult mai sănătoase, deoarece furnizează licopen, o substanţă care ne protejează de boli cardiovasculare şi de cancer.

Morcovii gătiţi sunt mai sănătoşi. Potrivit specialiştilor, chiar dacă sunt preparaţi, îşi păstrează conţinutul de betacaroten pe care corpul îl transformă în vitamina A. Astfel, consumaţi cu regularitate, morcovii protejează vederea şi scad riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Este recomandat să consumi morcovi la abur sau la cuptor!

Potrivit specialiştilor, ciupercile preparate la aburi sau pe grătar au un conţinut mai bogat de potasiu, un mineral esenţial pentru muşchi sănătoşi.

Este bine să mănânci ardei în stare proaspătă – în salate sau pe post de aperitiv. Conţinutul bogat în vitamina C se pierde din cauza căldurii, dar şi din cauza că este o vitamină solubilă în apă.

Preparată termic, sfecla roşie îşi pierde până la 25% din acidul folic, esenţial pentru buna funcţionare a creierului. Astfel, pentru a beneficia de vitamine şi nutrienţi, este bine să o consumi în stare proaspătă.

Chiar dacă te-ai obişnuit să-l consumi fiert în baie de abur sau gătit la cuptor, cel mai bine este să mănânci broccoli în stare proaspătă. Totuşi, dacă nu poţi să-l consumi în stare crudă, găteşte broccoli la abur şi evită să-l prăjeşti în ulei, deoarece astfel salvezi un compus numit glucosinolat.