VIDEO: 10 factori care-ţi pot afecta tenul

1 2 jpg jpeg

1. Soarele

Lumina ultravioletă îţi afectează pielea, ducând la apariţia prematură a ridurilor. Expusă în mod necorespunzător la soare, pielea devine uscată, dură şi aspră, iar în timp pot apărea pete maronii şi pistrui. Există şi riscul apariţiei unor probleme mai mari de sănătate, precum tumori benigne (non-canceroase) sau maligne (canceroase).

2. Deshidratarea

Pentru a evita deshidratarea, consumă minimum opt pahare de apă pe zi (aproximativ doi litri) sau chiar trei-patru litri, într-o zi caniculară. Pe lângă celelalte efecte negative asupra corpului uman, deshidratarea usucă tenul, grăbindu-i îmbătrânirea.

3. Tutunul

Fumatul atacă mineralele şi vitaminele, accelerând procesul natural de îmbătrânire a pielii. Tutunul duce la îngustarea vaselor de sânge de la suprafaţa epidermei, afectând circulaţia sângelui şi privând pielea de oxigen şi nutrienţi, care sunt vitale pentru sănătatea acesteia. Toţi aceşti factori afectează fibrele elastice şi colagenul, care conferă epidermei forţă şi elasticitate.

4. Stresul

Stresul continuu cauzează reacţii chimice în organism care afectează aspectul pielii, atacând în primul rând colagenul, ducând la apariţia ridurilor înainte de vreme. Printre alte efecte se numără apriţia: acneei, psoriazisului, eczemei, cuperozei, erupţiilor de piele şi a negilor. Totodată, proasta oxigenare a tenului afectează regenerarea celulelor.

5. Lipsa vitaminei C

Vitamina C protejează colagenul, ţesutul responsabil pentru o piele fermă şi întinsă. Consumă aşadar alimente bogate în vitamina C, cum sunt roşiile, broccoli, kiwi, cartofii dulci şi citricele.

6. Poluarea

Poluarea este un mare duşman, pentru că acoperă tenul cu impurităţi şi murdărie, astupând porii. Cremele şi produsele de machiaj cu protecţie UV şi antioxidanţi sunt soluţia, precum şi respectarea ritualului de spălare şi de curăţare a tenului, în fiecare dimineaţă şi seară.

7. Sedentarismul

Specialiştii susţin că jumătate din declinul fizic (inclusiv ridurile şi liniile fine de la nivelul pielii) este rezultatul sedentarismului. Aşadar, plimbările, grădinăritul şi alte preocupări în aer liber pot fi considerate activităţi anti-îmbătrânire.

8. Oboseala

Orice organism are nevoie de somn pentru refacerea celulelor sanguine şi ale pielii. Dacă vrei să nu arăţi obosită, iar ridurile şi liniile fine de pe faţă să nu devină mai vizibile de la nesomn, trebuie să dormi 7-8 ore pe noapte.

9. Alcoolul

Consumul excesiv de alcool poate duce, pe termen lung, la o piele roşie şi ridată, deoarece organismul munceşte din greu să elimine toxinele. Consumă cât mai multă apă şi foloseşte măşti de faţă hidratante.

10. Machiajul neîndepărtat

Igiena este o parte esenţială a tenului sănătos, iar cel mai important lucru este respectarea ritualul de îngrijire în trei paşi. Aşadar, reţine: nu te culca niciodată înainte de a îndepărta machiajul de peste zi.