Trucuri pentru a-ţi îmbunătăţi memoria

1 2 jpg jpeg

Iată câteva trucuri care te pot ajuta să reţii mai uşor şi cele mai mici detalii! Creierul uman poate fi asemănat cu o bibliotecă, în care amintirile sunt stocate sub formă de cărţi. Însă nu de puţine ori ai parte de neplăceri când vine vorba de memorarea unui număr de telefon sau chiar de informaţii mai importante. În cele mai multe dintre cazuri, micile ,,scăpări” ale memoriei pot fi rezolvate şi fără medicamentele din farmacie. Cu atât mai mult cu cât că noile schimbări aduc un plus stilului tău de viaţă!

Consumă alcool cu moderaţie

Nu ai vrea să citeşti acest articol savurând un pahar de vin? Chiar dacă pare greu de crezut, între băutură şi memorie există o relaţie interesantă. Prea multă băutură îţi poate afecta memoria. Toate procesele cerebrale sunt încetinite de consumul exagerat de alcool, în timp ce consumul moderat poate îmbunătăţi abilităţile cognitive (capacitatea de a asimila şi stoca informaţii).

Tratează depresia (dacă o ai)!

Considerată una dintre bolile moderne, depresia afectează o mare parte din populaţie. Factorii din jur care cauzează stările de anxietate sau cele de nervozitate au un impact negativ şi asupra memoriei. În unele cazuri, depresia este diagnosticată greşit, deoarece este percepută ca fiind o problemă de memorie, datorită incapacităţii de concentrare. Depresia provoacă creşterea nivelului de cortizol în sânge, ceea ce duce ulterior şi la creşterea nivelului de cortizol în creier. Cantitatea mărită de cortizol poate diminua anumite abilităţi ale creierului, inclusiv cele legate de memorie. Nu trece cu vederea peste stările de depresie. Caută ajutorul necesar pentru a depăşi cu bine problema.

Liber la mişcare

Puţină activitatea fizică, fie că e vorba de un sport sau chiar o simplă plimbare în jurul blocului, nu ajută doar la stimularea musculaturii, ci şi a activităţii cerebrale. Obezitatea este un factor de risc care poate produce multe afecţiuni, printre care atacul cerebral sau Alzheimerul, care pot avea un impact major asupra creierului. O plimbare vioaie sau chiar câţiva paşi de dans sunt de fapt un antrenament veritabil pentru creier, respectiv memorie.

Reţinere prin repetiţie

Ţi s-a întâmplat să uiţi PIN-ul sau chiar numele unei persoane cu care tocmai ai făcut cunoştinţă? Iată un truc care te poate ajuta! Încearcă să repeţi numele persoanei tocmai întâlnite în conversaţia purtată. Cercetătorii au descoperit că oamenii au cu 30% mai multe şanse să reţină o informaţie dacă aceasta se repetă. În plus, mai poţi adăuga aici şi trucurile de asociere. Încearcă să faci asocieri între nume şi chipurile persoanelor cunoscute, chiar dacă este vorba de o simplă trăsătură caracteristică.