Tot ce trebuie s─â ┼čti┼úi despre acnee

1 2 jpg jpeg

Trebuie s─â ┼úin o diet─â ca s─â scap de co┼čuri?

Acneea nu are leg─âtur─â cu dieta, de aceea persoanele cu acnee nu trebuie s─â ┼úin─â nici un fel de regim alimentar, cu at├ót mai mult cu c├ót ├«n perioada pubert─â┼úii alimenta┼úia trebuie s─â fie c├ót mai echilibrat─â, organismul fiind ├«n plin proces de cre┼čtere.

Este acneea cauzat─â de stres?

Stresul nu are legătură cu acneea. Acneea se poate accentua în perioada premenstruală, care e adeseori însoţită de iritabilitate, dar nu stresul în sine stă la baza exacerbării acneii. Mai degrabă acneea cauzează stres prin prejudiciul estetic pe care îl produce.

Are acneea legătură cu viaţa sexuală? Începerea vieţii sexuale duce la ameliorarea acneii?

Nu are leg─âtur─â cu frecven┼úa sau calitatea actelor sexuale ┼či nu este o marc─â a abstinen┼úei. ├Änceperea vie┼úii sexuale nu amelioreaz─â manifest─ârile acneii.

Este indicat s─â storc co┼čurile?

Acneea e agravat─â de diverse circumstan┼úe, precum exprimarea leziunilor pustuloase (ÔÇťstoarcerea co┼čurilorÔÇŁ), care poate determina at├ót r─âsp├óndirea microbilor din leziuni ├«n organism, c├ót ┼či persisten┼úa unor cicatrici permanente. Stoarcerea co┼čurilor situate deasupra nivelului buzei superioare (nas, partea superioar─â a obrajilor, frunte) poate cauza extinderea infec┼úiei c─âtre vasele de s├ónge din cutia cranian─â, put├ónd cauza afec┼úiuni neurologice foarte grave.

Dac─â apar co┼čuri dup─â v├órsta de 30 de ani, atunci nu e vorba despre acnee, ci despre o alt─â boal─â de piele.

Fals. Acneea e cea mai frecvent─â afec┼úiune dermatologic─â. Ea e cauzat─â de excesul de gr─âsimi de la suprafa┼úa pielii, produse de c─âtre glandele sebacee. Secre┼úia acestor glande ale pielii este str├óns legat─â de activitatea hormonal─â ┼či de aceea acneea apare de obicei la pubertate.Exist─â ├«ns─â ┼či cazuri ├«n care acneea continu─â pe tot parcursul v├órstei adulte sau debuteaz─â dup─â v├órsta de 30 de ani. Aceste cazuri survin de obicei la femei ┼či pot semnala diverse deregl─âri ale sistemului endocrin.

Acneea este o m─âsur─â a gradului sc─âzut de igien─â personal─â?

Acneea apare ├«n egal─â m─âsur─â ┼či la persoanele cu un grad ridicat de igien─â personal─â. Mai mult, utilizarea ├«n exces a produselor de igien─â determin─â uscarea pielii ┼či poate agrava acneea.

Soarele face bine la acnee?

De┼či nu este o regul─â, soarele determin─â ameliorarea celor mai multe cazuri de acnee. Acest lucru se produce deoarece bacteriile prezente ├«n leziunile de acnee produc ni┼čte substan┼úe numite porfirine, care sunt activate de lumina solar─â ┼či determin─â distrugerea natural─â a co┼čurilor.

Pe parcursul iernii însă leziunile de acnee pot reapărea, la intensitatea iniţială. Atenţie însă, substanţele dezinfectante din piscine pot agrava acneea.