Sfaturi pentru un somn mai bun

1 2 jpg jpeg

Nu mânca foarte mult la cină

Consumând produse ,,grele”, bogate în zahăr, făină sau grăsimi, digestia va fi îngreunată, iar somnul nu va fi unul liniştit. De asemenea, evită alcoolul înainte de culcare, deoarece nu te va ajuta să dormi bine, ci te vei trezi de mai multe ori până dimineaţa.

Alege salteaua potrivită

Pentru un somn cât mai liniştit, încearcă să îţi creezi un mediu cât mai confortabil. Salteaua are un rol important în ceea ce priveşte somnul. De asemenea, aşternuturile dintr-un material cât mai moale şi mai plăcut la atingere pot oferi senzaţia de confort de care avem nevoie pentru a ne odihni cât mai bine.

Lumina, temperatura şi zgomotul

Lumina poate schimba dramatic ritmul pe care organismului nostru îl are din punct de vedere al odihnei, de aceea poate fi un factor disturbator ce te poate împiedica să adormi. Pentru un somn cât mai liniştit, luminozitatea trebuie să fie cât mai scăzută, temperatura - potrivită, iar nivelul de zgomot cât mai redus.

Activităţi relaxante

Dacă nu reuşesti să adormi nici după jumătate de oră după ce te-ai pus în pat, ridică-te şi fă un lucru care să te relaxeze. Citeşte câteva pagini dintr-o carte, ascultă puţină muzică sau priveşte la televizor. Astfel, somnul te poate prinde mai repede şi ai să poţi adormi liniştit.

Respectă ora de culcare

După ce reuşesti să îţi stabileşti un program de somn, încercă să îl şi respecţi. Organismul unui adult are nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte, iar dacă îţi vei schimba des acest obicei, organismul tău va fi dat peste cap şi îi va fi din ce în ce mai greu să se adapteze noului program.

- schimbă-te înainte culcare în pijamele. Faptul că le porţi te poate duce cu gândul la somn;

- bea seara înainte de culcare un pahar de lapte cald. Laptele poate ajută la calmarea întregului organism, cât şi la reglarea stărilor de insomnie;

- păstrează dormitorul bine aerisit;

- o baie caldă în care să adaugi câteva picături de ulei esenţial, puţin masaj sau muzica în surdină sunt binevenite înainte de culcare.