Patru greşeli în îngrijirea danturii

Riscaţi să spălaţi stratul moale care furnizează minerale importante smalţului dinţilor. Mult mai bine e să beţi un pahar de apă după masă şi să aşteptaţi 60 de minute până să vă spălaţi pe dinţi.
1. Trebuie să ne spălăm pe dinţi după fiecare masă. Dacă vă spălaţi pe dinţi imediat după o masă acidă, vă faceţi mai mult rău decât bine.
2. Dinţii de lapte nu trebuie îngrijiţi. Fals! Este foarte important ca dinţii de lapte să fie corect îngrijiţi şi să fie sănătoşi. Cariile se formează încă din această perioadă, iar dantura foarte tânără se dezvoltă greşit.
3. Fluorul nu este important. Cu totul neadevărat! Fluorul întăreşte dinţii şi împiedică bacteriile să se înmulţească. Pont: folosiţi sare iodată sau cu fluor la gătit. Prin mâncare, fluorul intră direct în contact cu dinţii.
4. E bine să ne periem dinţii cu fermitate. Dimpotrivă! Dacă vă periaţi cu prea multă forţă dinţii sau folosiţi o periuţă prea tare, riscaţi să vă distrugeţi smalţul sau să vă răniţi gingiile. Acestea lasă rădăcinile dinţilor descoperite. Până la carii, nu mai e decât un pas. Pont: periaţi dinţii ca şi cum aţi da cu o măturică, de la gingii spre vârful dinţilor.
Guma nu înlocuieşte periajul
Guma de mestecat nu înlocuieşte, în nici un caz, spălatul pe dinţi. În realitate, guma de mestecat susţine igiena gurii, în sensul că reglează secreţia de salivă. În plus, oferă vitaminele care întăresc smalţul dinţilor. În nici un caz însă nu înlocuieşte îngrijirea zilnică a dinţilor.
Atenţie la durerile dentare!
Specialistul Click!, medicul stomatolog Alice Tănăsescu, ne spune azi care sunt cauzele durerilor la nivelul maxilarelor. Durerea de cauză dentară este cea mai frecvent întâlnită. Aceasta poate fi dentinară, parodontală, gingivală.
Durerea dentinară apare în caria simplă sau în situaţiile de descoperire a dentinei din diverse motive: uzura dentară, fracturi ale smalţului, obturaţii sau lucrări incorecte ca adaptare marginală. Această durere este declanşată de stimuli termici (rece, cald), chimici (dulce, acru), mecanici (masticaţie, periaj) şi durează atât cât acţionează stimulul.
Durerea parodontală e cauzată de alterarea sistemului de susţinere a dintelui în alveolă (parodontiul) cu apariţia mobilităţii dentare. Durerea poate fi localizată şi de intensitate variabilă.
Durerea gingivală apare în urma unor traume ale gingiei cauzate de: periaj, masticaţie cu diverse alimente, acumulări alimentare produse de lipsa punctelor de contact dintre dinţi sau lezării gingivale (vinovate sunt protezele).