Igienă personală: sfaturi de care să ţii cont

1 2 jpg jpeg

┼×tiai c─â 80% din infec┼úii sunt r─âsp├óndite prin intermediul m├óinilor murdare? Sp─âlarea m├óinilor este cea mai simpl─â metod─â de prevenire a unor boli, de la banala r─âceal─â p├ón─â la TBC ┼či hepatita A. Medicii recomand─â ca aceast─â opera┼úiune s─â dureze cel pu┼úin 20 de secunde ┼či s─â se foloseasc─â ap─â cald─â ┼či s─âpun.

Nu sunt indicate produsele antibacteriene, din cauza riscului de apari┼úie a rezisten┼úei fa┼ú─â de bacterii. De asemenea, testele efectuate pe animale au ar─âtat c─â un component al s─âpunurilor antibacteriene, triclosanul, poate afecta echilibrul hormonal ┼či c─â are poten┼úial cancerigen. Sp─âlarea pe m├óini este necesar─â ├«nainte ┼či dup─â mas─â, dup─â ce am atins obiecte care ar fi putut intra ├«n contact cu o persoan─â bolnav─â, dup─â folosirea toaletei ┼či dup─â ce am tu┼čit. Un du┼č pe zi este suficient C├ónd vine vorba de sp─âlarea corpului, unii dintre noi o neglijeaz─â, al┼úii fac exces de zel. ├Än acest ultim caz, se perpetueaz─â un obicei din copil─ârie, c├ónd mamele exagereaz─â cu cur─â┼úarea pielii celor mici. Din nefericire, se folosesc ┼či produse nepotrivite, care perturb─â stratul de protec┼úie al pielii, adic─â pelicula fin─â, protectoare, alc─âtuit─â din lipide. ├Än timp, se v─âd ┼či consecin┼úele: piele uscat─â, bubi┼úe ┼či irita┼úii.

Un du┼č pe zi, diminea┼úa sau seara, este suficient, puncteaz─â dermatologii. Totu┼či, dac─â faci sport, este nevoie s─â faci du┼č ┼či dup─â efortul fizic, pentru ├«ndep─ârtarea toxinelor eliminate prin transpira┼úie.

Dac─â ai pielea normal─â, nu este nevoie s─â aplici crem─â de corp la 2-3 zile. ├Än caz contrar, tegumentul ├«┼či pierde capacitatea de a ÔÇ×semnalizaÔÇŁ producerea sebumului. Pentru copii, este recomandat─â o baie pe sear─â, cu produse adaptate.

Mai po┼úi citi ┼či:

- Igiena intim─â - ce e bine ┼či ce nu

- Igiena intimă în exces? Iată care sunt riscurile!

La capitolul igien─â intim─â, ÔÇ×mai bineleÔÇŁ este adeseori inamicul binelui. Un studiu recent a ar─âtat c─â riscul de vaginoz─â, o infec┼úie a vaginului cauzat─â de germenii anaerobi (care se dezvolt─â ├«n absen┼úa oxigenului), a fost de 40 % mai mare la femeile care f─âceau du┼čuri vaginale cel pu┼úin o dat─â pe lun─â.

Pentru a ├«mpiedica apari┼úia infec┼úiilor vaginale, nu folosi, pe termen lung, absorbante zilnice, care ├«nl─âtur─â filmul hidrolipidic ce acoper─â mucoasele. Spal─â-te cu geluri speciale pentru zona intim─â, iar ├«n absen┼úa acestora, folose┼čte s─âpunuri neutre sau cu produse dermatologice f─âr─â s─âpun.

Pentru c─â poate deveni un adev─ârat rezervor de microbi, periu┼úa de din┼úi trebuie schimbate o dat─â la 3-4 luni, precum ┼či dup─â ce aceasta s-a deteriorat sau dup─â ce ai fost bolnav (germenii se pot transmite din nou). Studiile au ar─âtat c─â periu┼úele pot con┼úine peste 100 milioane de bacterii, inclusiv E.coli ┼či stafilococi.

Exist─â un obicei des ├«nt├ólnit de cur─â┼úare a urechilor cu ajutorul be┼úi┼čoarelor speciale, cu vat─â ├«n v├órf. Opera┼úiunea este ├«ns─â periculoas─â, pentru c─â poate duce la perforarea timpanului.

Pentru igiena local─â, te po┼úi folosi de cap─âtul unui prosop. De asemenea, po┼úi pulveriza ┼či produse pe baz─â de ap─â de mare, o dat─â pe s─âpt─âm├ón─â.

Pentru a preveni unele infec┼úii la ochi, ai grij─â s─â nu ├«mprumu┼úi prosopul cu care te ┼čtergi pe fa┼ú─â ┼či nici produsele de machiaj. ├Än cazul ├«n care ai boli oculare, este nevoie s─â folose┼čti ser fiziologic sau ┼červe┼úele speciale, disponibile ├«n farmacii.

De pildă, dacă o conjuctivită îi acoperă cu secreţii purulente, cureţă zona cu ajutorul unui produs pe bază de ser fiziologic, înainte de a aplica picăturile-tratament.