Cum scapi rapid de punctele negre

Cum scapi rapid de punctele negre jpeg

Problemă frecventă, punctele negre afectează 6 persoane din 10. Acestea apar când porii se înfundă cu excesul de sebum şi cu celulele moarte ale pielii. Diferenţa dintre un punct negru şi unul alb o face tipul porilor. Dacă porii sunt deschişi, dopul format din celule şi sebum va oxida la contactul cu aerul şi va deveni negru. Prin prisma procesului prin care iau naştere, au fost integrate în categoria acneei.

De ce apar punctele negre Anumiţi factori pot creşte riscul de apariţie a punctelor negre:

• sebumul în exces

• acumularea bacteriilor responsabile de acnee

• iritarea foliculilor de păr atunci când celulele moarte ale pielii nu sunt îndepărtate corespunzător

• folosirea unor cosmetice nepotrivite, neadaptate tipului de ten (evită să aplici creme grase dacă ai tenul gras)

• unele schimbări hormonale (pubertate, menstruaţie, administrare de pilule contraceptive)

• anumite medicamente, cum ar fi corticosteroizii, litiul sau androgenii

Mai poţi citi şi:

Trucuri ca să scapi de punctele negre

De ce apar şi cum scăpăm de punctele negre

Nu agresa punctele negre!

Cum pot fi prevenite punctele negre

Pentru a te bucura de un ten sănătos şi lipsit de puncte negre, poţi lua mai multe măsuri:

Spală-te pe faţă imediat ce te-ai trezit, dar şi seara, înainte de culcare, pentru a elimina impurităţile acumulate peste zi. Foloseşte o loţiune delicată de curăţare, care să nu-ţi irite pielea, dar care să aibă ingrediente antibacteriene, pentru îndepărtarea bacteriilor ce cauzează acnee.

Orice produs care conţine diverse uleiuri sau este ceva mai gras poate contribui la apariţia unor noi puncte negre. Alege produse de machiaj şi creme adaptate tipului tău de ten.

Gomajul elimină celulele moarte ale pielii şi te ajută să previi apariţia punctelor negre. Nu exagera totuşi: un gomaj blând, o dată pe săptămână, este suficient. Poţi alege produse speciale sau aplici soluţii naturale, cum sunt mălaiul, zaţul sau zahărul.

Ce variante de tratament există pentru punctele negre Produsele farmaceutice

Un exfoliant uşor şi o loţiune de curăţare pot fi de ajutor pentru desfundarea porilor şi pentru combaterea punctelor negre. Caută produse care să conţină peroxid de benzoil, acid salicilic, sulf sau rezorcinol.

Peroxidul de benzoil îndepărtează excesul de sebum, iar acidul salicilic, rezorcina şi sulful descompun punctul negru. În plus, acidul salicilic încetineşte descuamarea pielii, ale cărei celule blochează porii.

Pentru că pot fi destul de adânci şi nu chiar atât de uşor de îndepărtat, punctele negre trebuie scoase de cosmeticiană. Încearcă să rezişti, pe cât posibil, tentaţiei de a-ţi scote singură comedoanele, deoarece îţi poţi provoca răni sau te alegi cu cicatrici. În plus, oricât te-ai strădui, nu vei reuşi să cureţi perfect porii.

În timpul unei astfel de operaţiuni, medicul dermatolog va folosi un instrument cu o suprafaţă aspră pentru a exfolia din straturile superioare ale pielii. Această formă de „şlefuire” va elimina dopurile de sebum şi celule moarte, care blochează porii.

Pe lângă toate aceste proceduri, poţi încerca şi alternative naturiste de tratament, ce implică plante sau pur şi simplu ingrediente simple, pe care le ai mereu în casă.

Este foarte eficient în tratarea punctelor negre, dar şi a acneei. Lasă pielea fină, îndepărtând impurităţile şi celulele moarte.

Amestecă 2 linguriţe de bicarbonat de sodiu cu puţină apă minerală, cât să obţii o pastă.

Aplic-o cu generozitate pe zonele cu probleme şi masează uşor. Lasă să se usuce pe faţă şi stai aşa câteva minute înainte să te clăteşti cu apă călduţă. Repetă o dată sau de două ori pe săptămână.

Poate fi utilizată pentru a elimina şi preveni punctele negre.

Amestecă 1 linguriţă de scorţişoară pudră cu 1-2 de miere, pentru a forma o pastă groasă. O aplici pe faţă înainte de culcare şi o laşi să acţioneze peste noapte. Dimineaţa, spală-te bine pe faţă. Pentru rezultate optime, foloseşte acest remediu zilnic, aproximativ 10 zile.

Poate fi utilizat în tratamentul acneei, dar ajută şi la eliminarea punctelor negre. Vitaminele din în acest suc, printre care vitamina C, sunt bune pentru toate tipurile de ten.

Fă un scrub amestecând suc de lămâie (2 linguri) cu sare (1 lingură), iaurt (1 lingură) şi miere (1 lingură). Masează uşor zona afectată cu acest exfoliant natural şi apoi clăteşte.

Este bună atât pentru tenul gras, cu puncte negre. Mierea hidratează şi strânge porii, oferindu-ţi un ten catifelat.

Aplică miere pe toată faţa, las-o să acţioneze aproximativ 10 minute şi apoi clăteşte cu apă călduţă.

Îţi poţi face o mască, pe care să o foloseşti pentru a strânge porii şi pentru a reduce riscul de apariţie a unor alte puncte negre. Albuşul este bogat în substanţe nutritive pentru piele şi nu-ţi va usca atât de tare tenul, ca alte ingrediente.

Ai nevoie de 1 albuş şi de puţină hârtie igienică. Pe tenul perfect curăţat, aplică un strat de albuş cu ajutorul unei pensule şi apoi un strat de hârtie igienică. Laşi să se usuce şi apoi mai aplici un strat de albuş şi unul de hârtie. Când masca este complet uscată, vei simţi cum faţa s-a relaxat un pic. Îndepărtează straturile de hârtie şi albuş, apoi spală-te uşor pe faţă, pentru a elimina impurităţile. La sfârşit, hidratează ca de obicei.