Cât de des se schimbă aşternutul

1 2 jpg jpeg

Somnul liniştit şi adânc este cel mai sănătos. La culcare ideal este să adormi imediat, iar la sculare să te scoli imediat. Acestea sunt semne de sănătate, somnolenţa şi lenea de peste zi nu sunt semne bune. Iar pentru un somn cât mai profund şi liniştitor ai nevoie de linişte, fără lumină în cameră şi de aşternuturi moi, confortabile şi proaspete.

Curăţarea patului, a saltelei şi schimbarea aşternuturilor este esenţială pentru sănătatea noastră. Milioane de oameni suferă de alergie la acarieni, microorganisme care trăiesc de obicei în saltele şi perne. Iar feţele de pernă adună cel mai mult praf, de aceea este important pentru ten ca acestea să fie schimbate la timp.

Cât de des se schimbă aşternutul – de ce este important să schimbăm aşternuturile des?

Indicat este să curăţăm cât mai des spaţiul în care dormim. Saltelele se întorc pe ambele părţi, pentru ca acestea să se uzeze în mod egal. Se scot afară la soare de două ori pe an. La schimbarea aşternuturilor, salteaua se aspiră bine, iar cei alergici la acarieni sunt sfătuiţi să protejeze salteaua cu o husă anti-acarieni, care se schimbă la două săptămâni.

Schimbarea aşternuturilor pentru persoane cu pielea sensibilă este recomandată de specialişti să fie făcută o dată pe săptămână. Iar în mod obişnuit, persoanele ar trebui să îşi schimbe aşternuturile o dată la două săptămâni, altfel, avertizează specialiştii, se expun la tot felul de boli provocate de insectele atrase de cearşafurile murdare, boli precum astm, eczeme, rinită.

Cât de des se schimbă aşternutul – la ce riscuri ne expunem dacă nu ne îngrijim de igiena din dormitor?

Atracţia diferitelor microorganisme către lenjeria de pat murdară vine de la faptul că în timpul somnului, de pe corp se desprind o mulţime de celule moarte, dar lenjeria absoarbe şi transpiraţia sau alte uleiuri şi lichide ale corpului în timpul nopţii.

Un studiu recent britanic a demonstrat că mai mult din jumătate dintre britanici dorm în aşternuturi murdare, iar dintre cele două sexe, s-a demonstrat că femeile sunt mai neglijente decât bărbaţii în ceea ce priveşte igiena locului de dormit.

Aşadar, persoanele care nu se odihnesc cum trebuie, ar trebui să ia în considerare faptul că poate ar fi nevoie de schimbarea lenjeriei de pat mai des. Feţele de pernă, în special pe cele pe care dorm femeile, este de preferat să se schimbe foarte des, cel puţin o dată pe săptămână. Este important să adormim cu feţele curate, fără machiaj sau alte produse de peste zi, deoarece acumularea murdăriei poate da alergii, eczeme şi coşuri.

Cât de des se schimbă aşternutul – sfaturi pentru păstrarea lenjeriei de pat proaspete şi curate

De preferat este ca aşternuturile albe să fie spălate la 90 de grade, cele colorate la 60 de grade şi să fie călcate din când în când, astfel se elimină din microbi şi microorganismele de lenjerie. Cei care suferă de diverse boli de piele ar fi ideal să calce mereu aşternuturile.

Câteva sfaturi pentru păstrarea lenjeriei de pat cât mai curate şi mai proaspete. Aşternuturile albe devin şi mai albe dacă puneţi o coajă de lămâie într-un săculeţ de tifon, care se bagă în maşina de spălat printre rufe. Mirosul proaspăt şi curat al lenjeriei de pat nu foarte murdare se obţine punând în maşina de spălat 60 de grame de bicarbonat de sodiu printre rufe, fără alt detergent şi fixat pe programul de clătire.