Bronz? Da, dar cu măsură!

1 2 jpg jpeg

Nu toate cremele sunt la fel de eficiente

Majoritatea produselor sunt eficiente pentru protecţia împotriva razelor ultraviolete B (UVB), însă blochează într-o măsură mai mică ultravioletele de tip A (UVA). Cele mai eficiente creme sunt cele care menţionează pe etichetă faptul că acţionează atât împotriva UVA, cât şi a UVB, deoarece ambele sunt nocive. Razele ultraviolete B distrug proteinele care determină fermitatea pielii, iar cele de tip A favorizează apariţia ridurilor.

Câtă cremă trebuie să folosesc?

Pentru o protecţie eficientă, aplică loţiunea într-un strat subţire, dar vizibil. Pe regiunile unde razele solare cad perpendicular (nasul, pomeţii, umerii şi vârful picioarelor) foloseşte un produs cu protecţie solară mai ridicată. Nu uita de buze, care necesită protecţie suplimentară şi nu aştepta să ajungi la plajă pentru a aplica loţiunea. Sunt necesare 20 de minute pentru a se forma stratul protector.

Te-ar mai putea interesa:

- Dieta... care te bronzează

- Trucuri care-ţi prelungesc bronzul

- Aşa îţi menţii bronzul!

Loţiunile nu rezistă la apă

Până în prezent, nu există suficiente dovezi că loţiunile ar rezista în apă, mai ales în cea sărată. De aceea, este bine ca după fiecare îmbăiere, să aplici din nou crema. De asemenea, la fiecare două ore, foloseşte din nou crema, chiar dacă stai într-un singur loc. În cazul în care te mişti pe plajă şi transpiri abundent, crema trebuie aplicată chiar mai des.

Ce factor de protecţie să aleg?

Alegerea cremei se face în funcţie de tipul de piele şi de timpul pe care îl vei petrece la soare. De exemplu, dacă foloseşti o cremă cu factor de protecţie 15, vei fi protejat pentru 150 de minute (15x10).

Ţine cont şi de tipul tău de piele. Astfel, dacă ai pielea grasă, ar trebui să foloseşti produse cu vaporizator, acestea având avantajul că nu blochează porii. Pentru pielea uscată, o cremă hidratantă este ideală, iar dacă ai pielea sensibilă, predispusă la iritaţii, foloseşte o cremă hipoalergenică.

Spre deosebire de pielea ta, cea a copilului este fragilă, mai subţire şi este vulnerabilă la soare. De aceea, este vital să-i dai copilului tău protecţia solară special creată pentru el, cu eficacitate maximă împotriva radiaţiilor solare dăunătoare.

Protejează împotriva cancerului de piele?

Leziunile preexistente şi aluniţele conţin celule cu risc mai mare de a se transforma, putând determina apariţia diferitelor forme de cancer cutanat. Protecţia scade riscul de cancer, însă nu îl elimină total.

Dacă ai aluniţe, o piele foarte albă, cu pistrui ce se multiplică la expunerea la soare, sau pielea se arde uşor şi se bronzează greu sau niciodată, mergi la medic pentru o evaluare a riscului individual şi o eventuală recomandare de o folosi cremele cu factor de protecţie solară suplimentară.

Sunt persoane care deşi merg rar la plajă, îţi păstrează pentru mult timp bronzul. Cum fac? Nu uita nici tu de cremele speciale după plajă, care te vor ajuta să ai un bronz intens pentru mai mult timp.

Recunoaşte-ţi fototipul şi vezi ce ţi se potriveşte

Fototipul I

Tipul de piele: foarte deschisă, cu pete de roşeaţă / păr blond sau roşcat

Bronzul: nu se bronzează şi suferă mereu arsuriFPS recomandat: 50+

Fototipul II

Tipul de piele: foarte deschisă, cu pete roşii ce apar la soare / păr blond sau şaten

Bronzul: se bronzează greu şi suferă adesea arsuri FPS recomandat: 40

Fototipul III

Tipul de piele: deschisă / păr blond sau şaten

Bronzul: se bronzează progresiv şi suferă uneori arsuri FPS recomandat: 30 în primele două-trei zile, apoi 20

Fototipul IV

Tipul de piele: gălbuie / păr şaten sau brunet

Bronzul: se bronzează bine şi suferă rareori arsuri FPS recomandat: 20 în primele două-trei zile, apoi 12

Fototipul V

Tipul de piele: închisă / păr brunet

Bronzul: se bronzează uşor şi suferă foarte rar arsuri FPS recomandat: 10-15

Fototipul VI

Tipul de piele: neagră / păr brunet

Bronzul: nu suferă niciodată arsuri FPS recomandat: sub 10