Atenţie la ultraviolete!

1 2 jpg jpeg

Iat─â de ce trebuie s─â te preg─âte┼čti ├«nc─â de pe acum pentru expunerea la soare. Chiar ┼či razele soarelui de prim─âvar─â sunt d─âun─âtoare.

Dacă nu te-am convins încă, iată mai jos câteva dintre motivele pentru care ai nevoie ca să iei urgent măsuri:

-Ultravioletele ├«mb─âtr├ónesc dermul ┼či pot duce la apari┼úia cancerului de piele;

-Expunerea ├«ndelungat─â la soare poate duce ┼či la apari┼úia unor boli ale ochiului, precum cataracta;

-Afectat de excesul de ultraviolete este ┼či sistemul imunitar, care sl─âbe┼čte ┼či astfel tot organismul este pus ├«n pericol.

De la bunici ┼či p─ârin┼úi ┼čtim c─â expunerea la soare ne ├«ncarc─â organismul cu vitamina D. Dar, ├«n zilele noastre, efectele expunerii la soare sunt mult mai mari dec├ót beneficiile, mai ales c─â stratul de ozon nu ne mai protejeaz─â ca pe vremuri. Acum trebuie s─â lu─âm singuri m─âsurile necesare pentru a ne proteja.

În acest sens, iată câteva sfaturi utile:

-Expune-te la soare doar ├«ntre ÔÇťorele sigureÔÇŁ. Evit─â intervalul orar 10.00-17.00;

-Ie┼či afar─â, ├«n soare, doar dac─â e nevoie ┼či f─â acest lucru doar dup─â ce ┼úi-ai preg─âtit, ├«n prealabil, pielea;

-Poart─â p─âl─ârii ┼či ochelari de soare. Lentilele nu trebuie s─â fie din plastic, c─âci ├«┼úi pot face mai mult r─âu dec├ót bine;

-Sugarii ┼či copiii nu trebuie expu┼či direct la soare, ci trebuie s─â stea mereu la umbr─â;

-Bea mult─â ap─â;

-Aplic─â pe piele cremele de protec┼úie solar─â cu cel pu┼úin o jum─âtate de or─â ├«nainte de expunerea la soare. Re├«nnoie┼čte stratul de crem─â de c├óte ori e nevoie. Aten┼úie, ├«ns─â, aceste creme nu ofer─â protec┼úie ├«ntre orele ÔÇťcu pericolÔÇŁ.