A┼ča tratezi corect acneea

1 2 jpg jpeg

80% dintre adolescen┼úi sunt afecta┼úi de acnee. Pentru ca un tratament s─â func┼úioneze, e nevoie de r─âbdare ┼či de voin┼ú─â. ÔÇ×Acneea este o afec┼úiune cronic─â. Ea nu se vindec─â propriu-zis niciodat─â, ci se ┼úine sub control. Tratamentul este de lung─â durat─â, iar dac─â este ├«ntrerupt, leziunile pot reap─âreaÔÇŁ, precizeaz─â dr. Adina Dobri┼úoiu, medic dermatolog la Spitalul Colentina. Odat─â ├«nceput tratamentul, el trebuie continuat timp de c├óteva luni, ├«n niciun caz ├«ntrerupt dup─â o s─âpt─âm├ón─â fiindc─â nu i se vede efectul.

Dac─â acneea este diagnosticat─â ┼či tratat─â corect medical, se reduce foarte mult riscul apari┼úiei cicatricilor cu aspect inestetic. Afec┼úiunea poate fi u┼čoar─â, moderat─â ┼či sever─â, ┼či apare mai mult ├«n adolescen┼ú─â, fiindc─â atunci se produc schimb─âri hormonale care duc la cre┼čterea secre┼úiei de sebum. Co┼čurile purulente sau punctele negre pot ap─ârea pe fa┼ú─â, pe piept, pe spate sau pe umeri, adic─â ├«n zonele ├«n care se gasesc cele mai multe glande sebacee.

Tratament local cu dermatocosmetice

C├ónd acneea e la ├«nceput, primul pas const─â ├«n aplicarea unui tratament local, cu produse dermatocosmetice speciale (geluri de cur─â┼úare, creme, s─âpunuri), care regleaz─â produc┼úia de sebum, av├ónd efect antiacneic. Produsele se aleg ├«n func┼úie de tipul de ten ┼či se aplic─â pe zona afectat─â, o dat─â sau de dou─â ori pe zi, diminea┼úa ┼či seara. ├Änainte de a folosi crema sau gelul respectiv, pielea trebuie cur─â┼úat─â u┼čor cu ap─â cald─â. ├Än paralel, pentru formele u┼čoare ┼či moderate, se poate face ┼či un tratament medicamentos cu substan┼úe cu efect antiinflamator.

Antibiotice ┼či lo┼úiuni cu efect antibacterian

Dacă acneea nu răspunde la tratamentul local, se trece la un alt tratament, mai complex, recomandat de medicul dermatolog, conform medicului Adina Dobriţoiu. Specialistul va prescrie anumite antibiotice, administrate pe cale orală, timp de mai multe săptămâni, în asociere cu loţiuni cu efect antibacterian. Aceasta combinaţie este mai eficientă comparativ cu folosirea unui singur medicament sau cremă.

Pentru acnee sever─â, tratament cu retinoizi

├Än cazurile de acnee sever─â, cu noduli profunzi ┼či leziuni chistice, medicii recomand─â, dac─â alte tratamente sunt ineficiente, retinoizii orali, care sunt ni┼čte deriva┼úi din vitamina A. Cu toate c─â acest tratament este foarte eficient, medicii ├«l folosesc doar ca ultim─â solu┼úie, deoarece poate cauza efecte adverse serioase.

Terapia cu lumin─â

Terapia cu laser sau cu raze de lumin─â albastr─â de intensitate ├«nalt─â poate avea ┼či ea efecte benefice ├«n cazul acneei u┼čoare sau moderate care nu a r─âspuns la alte tratamente. Exist─â numeroase cabinete ┼či clinici ├«n Bucure┼čti ┼či ├«n ┼úar─â care practic─â acest tip de terapie.