Ai pielea uscată? Alege săpunul cu GLICERINĂ!

1 2 jpg jpeg

Gama de săpunuri este foarte largă şi deseori suntem puşi în încurcătură neştiind ce săpun să alegem: pe cel care miroase mai frumos, pe cel mai frumos colorat sau pe cel care are o acţiune antibacteriană mai puternică?

Iată câteva reguli de care trebuie să ţinem cont în alegerea lui.

Majoritatea săpunurilor au o valoare a pH-ului (un indicator al acidităţii) de peste 7, care le asigură o mai bună capacitate de degresare şi curăţare dar în acelaşi timp le face şi extrem de agresive pentru piele, conducând la apariţia iritaţiilor şi a uscării excesive a pielii.

Cel mai indicat este să utilizăm un săpun al cărui pH să fie cât mai apropiat de valoarea de 5.5 – valoarea pH-ul pielii normale.

Săpunurile colorate conţin mai multe substanţe chimice, de aceea se recomandă alegerea unui săpun de culoare albă.

Deseori mirosul este oferit de substanţe chimice a căror acţiune asupra pielii poate reprezenta o agresiune în plus, mai ales pentru persoanele cu pielea sensibilă.

Pentru pielea uscată se recomandă utilizarea săpunurilor cu cremă hidratantă sau glicerină, care au o acţiune mai blândă asupra pielii.

Săpunul exfoliant nu trebuie utilizat decât o dată pe săptămână.

Săpunul de casă nu trebuie utilizat la nivelul pielii, întrucât este extrem de agresiv, chiar dacă există părerea populară conform căreia acesta este inofensiv întrucât este natural, „făcut în casă”.

Nu se aplică săpun antibacterian pentru mâini, la nivelul feţei. Curăţarea feţei se face cu un alt săpun, mai blând decât cel pentru mâini.

Rolul săpunului antibacterian este de a îndepărta microbii şi murdăria care se acumulează în urma activităţilor legate de praf sau pământ (grădinărit, joaca copiilor, etc).

Deseori, pentru a proteja pielea, mai ales în cazul persoanelor cu pielea sensibilă, se recomandă simpla clătire cu apă.