5 mituri despre îngrijirea dinţilor

1 2 jpg jpeg

Dacă îmi sângerează gingiile când mă spăl pe dinţi, trebuie să evit să le periez.

Nimic mai fals! Sângerarea gingiilor este cauzată de inflamaţia locală care se instituie odată cu acumularea de placă bacteriană pe dinţi.

Dac─â periajul dentar nu este efectuat corect pentru a ├«ndep─ârta to┼úi microbii, se constituie un cerc vicios care are ca rezultat s├óngerarea din ce ├«n ce mai abundent─â, cu retragerea gingiei ┼či a osului ce sus┼úin dintele. ├Än timp, se instaleaz─â astfel boala parodontal─â, ce duce la c─âderea din┼úilor.

├Än timpul sarcinii ┼či dup─â na┼čtere, mi-au ap─ârut foarte multe carii. Probabil c─â s-a consumat calciul din din┼úii mei.

Aceasta e o p─ârere des ├«nt├ólnit─â la tinerele mame. ├Än timpul sarcinii apar modific─âri hormonale cu efecte ┼či la nivelul cavit─â┼úii bucale. Cea mai frecvent─â este cre┼čterea ├«n volum a gingiilor, ├«ntr-o prim─â faz─â f─âr─â asocierea inflama┼úiei.

Dac─â, ├«ns─â, periajul dentar nu ├«nl─âtur─â placa bacterian─â, ├«n contextul schimb─ârilor hormonale putem asista la o exacerbare a num─ârului de carii ┼či a afec┼úiunilor pulpei dentare. ├Äns─â nu se produce nici o ├«nl─âturare a calciului din din┼úi.

Dup─â o extrac┼úie dentar─â e bine s─â nu m─â sp─âl pe din┼úi pentru c─â pot ÔÇťr─âniÔÇŁ acea zon─â.

Mul┼úi pacien┼úi recunosc faptul c─â evit─â periajul dup─â scoaterea unui dinte. ├Äns─â tocmai aceast─â ac┼úiune de cur─â┼úare a cavit─â┼úii bucale e esen┼úial─â pentru vindecarea normal─â a acelei regiuni. Astfel, periajul dentar trebuie reluat a doua zi dup─â interven┼úie, ├«n toate zonele cavit─â┼úii bucale, cu mi┼čc─âri bl├ónde pe din┼úii vecini locului extrac┼úiei. Dac─â nu se cur─â┼ú─â bine to┼úi din┼úii, apar frecvent infec┼úii, chiar dac─â extrac┼úia dintelui a decurs f─âr─â probleme.

Fluorizarea locală a dinţilor, cu geluri concentrate, afectează sănătatea generală a copilului meu.

Acţiunea protectoare a fluorului asupra dinţilor este de mult timp dovedită. Fluorul poate ajunge la nivelul smalţului prin administrarea de pastile cu fluor sau de alimente îmbogăţite cu fluor ori prin periajul cu paste de dinţi florurate sau prin aplicarea de geluri concentrate pe dinţi. Prin această ultimă metodă smalţul dinţilor devine mult mai rezistent la carii. Efectele negative asupra organismului sunt nule, dacă fluorul nu este înghiţit în mod voluntar.

Dacă mă clătesc cu apă de gură, nu mai e nevoie să periez dinţii.

Periajul dentar, utilizarea a┼úei dentare ┼či cl─âtirea cu ap─â de gur─â trebuie utilizate ├«mpreun─â, nu separat, pentru a ├«ndep─ârta eficient placa bacterian─â. Periajul din┼úilor este pe primul loc. A┼úa dentar─â e recomandat─â pentru cur─â┼úarea suprafe┼úelor de contact ├«ntre din┼úi, ├«n timp ce apa de gur─â vine s─â completeze sp─âlatul din┼úilor. Repeta┼úi ace┼čti trei pa┼či diminea┼úa ┼či seara ┼či ve┼úi avea din┼úi ┼či gingii curate ┼či s─ân─âtoase.