10 soluţii contra căderii părului

1 2 jpg jpeg

Exist─â foarte multe ┼čampoane ┼či lo┼úiuni (dozate ├«n fiole speciale) ├«mpotriva c─âderii p─ârului; rezultatele lor sunt deseori variabile. Gamele disponibile ├«n farmacie con┼úin de obicei o molecul─â patentat─â (aminexil, trichozaharide) sau un amestec ├«n anumite propor┼úii de cistein─â, lizin─â ┼či glioproteine sau substan┼úe revulsive al─âturi de vitamine B, A, E ┼či PP.

├Än cazul cheliei la b─ârba┼úi se recomand─â spray-urile sau lo┼úiunile ce con┼úin o substan┼ú─â numit─â minoxidil. Exist─â mai multe astfel de produse ce con┼úin concentra┼úii variate de substan┼ú─â activ─â: de obicei se recomand─â produsele care con┼úin minoxidil ├«n concentra┼úie de 2%. ├Än cazul femeilor se pot recomanda ┼či lo┼úiunile pe baz─â de estrogeni.

├Än farmacii se g─âsesc ┼čampoane sau tonice pentru p─âr cu substan┼úe revulsive, de tipul cafeinei (Revalid┬«, Alpecin┬«). ├Än toate cazurile rezultatele sunt destul de pu┼úin predictibile (uneori dau rezultate, alteori nu), except├ónd minoxidilul care d─â rezultatele cele mai satisf─âc─âtoare.

Exist─â de asemenea ┼či medicamente mai puternice care stopeaz─â c─âderea p─ârului, dar acestea au ┼či efecte adverse mai puternice: finasterid, dutasterid.

Transplantul de p─âr este ┼či el pe lista solu┼úiilor ├«n cazul c─âderii p─ârului.

Uneori se poate recurge la terapia pe bază de ultraviolete (UVA-terapia) efectuată cu ajutorul unor aparate speciale. În formele avansate se poate recomanda administrarea de medicamente pe cale sistemică (glucocorticoizi).

C─âderea p─ârului cauzat─â de medicamente necesit─â ├«ntreruperea ┼či ├«nlocuirea medicamentului respectiv acolo unde exist─â alternativa terapeutic─â.

Atunci când cauza este endocrină, este necesară tratarea bolii de bază, eventual substituţie hormonală.

Dacă pierderea părului este asociată sarcinii, situaţia se rezolvă de la sine, fără tratament.

Pentru p─ârul cu m─âtrea┼ú─â se recomand─â ┼čampoanele cu ketoconazol (Nizoral┬«, Ketodar┬«, Kelual DS┬«), altern├ónd cu aplicarea de lo┼úiuni cu dermatocorticoizi prescrise de c─âtre medic. Aten┼úie ├«ns─â, dup─â c├óteva luni de utilizare a unui ┼čampon anti-m─âtrea┼ú─â p─ârul se ÔÇ×obi┼čnuie┼čteÔÇŁ cu acel ┼čampon ┼či eficacitatea ┼čamponului scade.

Alege ┼čamponul potrivit p─ârului t─âu

Pentru a preveni degradarea p─ârului ┼či c─âderea sa, se recomand─â utilizarea unui ┼čampon adaptat fiec─ârui tip de p─âr ├«n parte (scalp gras/ normal/scalp uscat/ scalp sensibil). Se evit─â tratamentele cosmetice agresive (decolor─âri/vopsiri frecvente, ├«ndreptare chimic─â, utilizarea excesiv─â a pl─âcii pentru ├«ndreptat p─ârul sau a unor pl─âci necorespunz─âtoare).

Click!spune

Se recomand─â alimenta┼úia bogat─â ├«n principii nutritive ┼či vitamine A, B, E ┼či PP. Printre alimentele recomandate se afl─â soia, fasole, spanac, broccoli, pe┼čte, ulei de m─âsline, nuci, lapte, ou─â, fructe ┼či legume verzi, carne alb─â.