Semne că părinţii sau bunicii tăi au nevoie de ajutor în viaţa de zi cu zi

1 familie la masa jpg jpeg

Procesul de îmbătrânire este o realitate în viaţa tuturor, dar există, încă, semne şi întâmplări care te pot lua prin surprindere. Dacă ai părinţi mai în vârstă sau bunici care se apropie de o perioadă în care nu mai pot avea grijă de ei în fiecare zi, acordă atenţie semnalelor de alarmă. Odată ce observi cum se descurcă aceştia, poţi constata dacă este momentul să intervii, fie prin ajutor profesional sau din partea familiei, pentru a-i ajuta să treacă în siguranţă de fiecare zi.

Iată câteva dintre aceste semne care indică o deteriorare a sănătăţii sau imposibilitatea de a mai trăi independent:

Schimbări de stare şi dezordine semnificativă în locuinţă

Când starea de sănătate a părinţilor sau bunicilor se degradează, aceştia pot deveni uşor irascibili şi vor amâna curăţenia, organizarea lucrurilor şi tot ceea ce are legătură cu îngrijirea casei. Chiar şi îngrijirea personală poate deveni o problemă care indică ceva mai serios. Încurajează-i pe cei mai în vârstă din familia ta să facă o vizită la medic şi investigaţiile necesare pentru a afla dacă există o afecţiune mai serioasă la mijloc. Dacă aceştia sunt, într-adevăr, bolnavi, poţi apela la servicii specifice pentru a te asigura că sunt în siguranţă mereu. Cei care muncesc în domeniu şi sunt avizaţi să îngrijească persoane pot oferi servicii precum perfuzie la domiciliu atunci când este nevoie.

Suferă de pierderi de memorie tot mai dese

Micile pierderi de memorie şi o memorie mai slabă decât în tinereţe sunt realităţi ale înaintării în vârstă. Dar odată ce observi că acestea se intensifică şi ajung la un nivel îngrijorător, ar putea reprezenta o problemă şi chiar primele semne ale unei afecţiuni mai serioase. Când activităţile de zi cu zi sunt influenţate negativ de aceste pierderi de memorie este timpul să iei măsuri. Cum arată aceste semne:

  • pun aceleaşi întrebări de mai multe ori într-un interval scurt;
  • se pierd în locuri pe care le cunosc foarte bine, precum oraşul în care locuiesc de zeci de ani;
  • devin confuzi despre locuri, oameni şi întâmplări recente/nu mai recunosc instantaneu feţe şi persoane.

Discută cu medicul imediat ce observi că astfel de simptome se agravează.

Le este din ce în ce mai greu să se deplaseze

Chiar dacă nu au probleme de sănătate majore, dificultăţile de mişcare sunt printre principalele cauze pentru care cei mai în vârstă nu mai pot locui singuri sau fără ajutor. Dacă au existat întâmplări recente precum prăbuşiri sau accidente care i-au imobilizat pentru o perioadă, trebuie să fii din ce în ce mai atent la felul în care aceştia se mişcă pe stradă şi în casă. Dacă observi că întâmpină dificultăţi sau obosesc foarte repede, ar putea fi timpul să iei măsuri. În primul rând, aceştia trebuie să primească un diagnostic şi recomandări de la medic înainte de a lua o decizie. Ce poţi face este să-i ajuţi ulterior cu cumpărăturile sau drumurile mai lungi pe care trebuie să le facă prin oraş. Dacă situaţia devine foarte serioasă, va trebui să găseşti un ajutor permanent pentru ei sau să optezi pentru mutarea într-un centru de îngrijire a vârstnicilor.

Grija faţă de cei mai bătrâni din familie este ceva de care trebuie să te ocupi încă din timp, înainte ca situaţia să devină o urgenţă. Dacă eşti departe de părinţi sau de bunici, asigură-te că îi vizitezi des şi acorzi atenţie semnelor evidente.

Sursa foto: pexels.com