Semne că ai o alergie alimentară
Alergiile alimentare se pot face şi la alimente pe care le consumi de când te ştii. Există însă, o diferenţă între intoleranţă, care provoacă un disconfort şi alergie, care se poate manifesta prin reacţii severe. Unele simptome ale alergiei îţi pot pune viaţa în pericol şi ar fi bine să le cunoşti din timp, pentru a cere ajutor de specialitate la nevoie.
Cine riscă să facă alergie la alimente
Mai frecvente la copii, alergiile se manifestă şi la adulţi cel mai adesea în urma consumului de peşte, fructe de mare, nuci, alune. Persoanele alergice la polen şi astmaticii au un risc mai mare de a face şi o alergie alimentară.
Cum faci diferenţa între alergie şi intoleranţă alimentară
O intoleranţă alimentară o recunoşti uşor. Balonarea şi gazele abdominale apărute la câteva ore de la consumul unui anumit aliment sunt cele mai frecvente semne.
În schimb, alergia alimentară apare la foarte puţin timp după ce ai mâncat un aliment alergen şi provoacă:
- mâncărimi,
- urticarie,
- umflarea buzelor şi chiar a limbii,
- greaţă şi vărsături,
- dificultăţi de respiraţie,
- şoc anafilactic (scădere bruscă a tensiunii arteriale, îngustarea căilor respiratorii) .
De aceea, dacă simptomele se agravează şi nu ai la îndemână un medicament antialergic, este nevoie de asistenţă medicală de urgenţă. Odată ce au fost eliminate efectele alergiei, este nevoie să te prezinţi cât mai curând la un alergolog pentru a stabili ce anume a cauzat alergia. Notează tot ce ai mâncat înainte de a apărea simptomele.