Recuperarea dup─â un infarct, pas cu pas

1 2 jpg jpeg

La externare, fiecare persoan─â care a suferit un infarct prime┼čte o serie de sfaturi legate de tratament, de diet─â ┼či de activitatea fizic─â. ├Än cazul ├«n care factorii de risc persist─â (hipertensiune, colesterol, fumat) ┼či dac─â nu sunt urmate recomand─ârile medicului, este foarte probabil s─â se produc─â un al doilea infarct.

├Än stabilirea prognosticului dup─â atacul de cord, sunt importan┼úi factori precum cantitatea de miocard necrozat ┼či apari┼úia eventualelor complica┼úii.

Ţine stresul la distanţă

Expunerea constant─â ┼či pe termen lung la stres este nefast─â pentru cei cu hipertensiune ┼či cu angin─â pectoral─â. Dincolo de sursele de stres pe care le implic─â via┼úa de zi cu zi, persoanele care au suferit un infarct au o grij─â ├«n plus, ┼či anume posibilitatea producerii unui nou astfel de episod cardiac. A┼čadar, este mai mult dec├ót necesar─â evitarea situa┼úiilor generatoare de stres.

Plimb─ârile ├«n natur─â ┼či activit─â┼úile relaxante (lectura, muzica) sunt modalit─â┼úi la-ndem├ón─â pentru a ┼úine stresul departe.

Excesul de greutate sau obezitatea se asociaz─â cu factori de risc cardiovasculari precum hipertensiunea ┼či diabetul zaharat de tip 2. Men┼úinerea unei greut─â┼úi normale ajut─â la prevenirea lor.

Pentru a afla dac─â ai probleme cu greutatea, calculeaz─â-┼úi indicele de mas─â corporal─â (IMC). Acesta reprezint─â raportul dintre greutate (kg) ┼či ├«n─âl┼úime (m) la p─âtrat (IMC = greutate/├«n─âl┼úime┬▓).

Dac─â rezultatul se situeaz─â ├«ntre 18,50 ┼či 24,99, ai o greutate normal─â, iar dac─â acesta se afl─â ├«ntre 25 ┼či 29,99, e┼čti supraponderal. ├Äns─â, dac─â rezultatul este peste 30, vorbim despre obezitate.

Este bine de ┼čtiut c─â o dimensiune a taliei mai mare de 102 centimetri la b─ârba┼úi ┼či de 88 centimetri la femei reprezint─â obezitate abdominal─â. ├Än cazul ├«n care este nevoie s─â sl─âbe┼čti, cere ajutorul unui medic nutri┼úionist.

Dietele alese la-ntâmplare pot face mai mult rău decât bine celor care au trecut printr-un atac de cord.

Dup─â un infarct, mi┼čcarea trebuie adaptat─â, astfel ├«nc├ót s─â asigure rezisten┼úa ┼či capacitatea respiratorie. Evident, sunt de evitat eforturi precum ridicarea de greut─â┼úi, ├«n perioada imediat extern─ârii fiind nevoie de c├ót mai mult─â odihn─â. ├Än general, sunt interzise eforturile care produc dureri toracice.

Mi┼čcarea adaptat─â ┼či recomandat─â de specialistul ├«n recuperare medical─â contribuie la sc─âderea tensiunii arteriale ┼či, ├«n plus, este un alitat ├«n sc─âderea ├«n greutate ┼či pentru reducerea stresului. De asemenea, activitatea fizic─â ├«i ajut─â pe fum─âtori s─â se lase de acest obicei.

Cre┼čterea intensit─â┼úii efortului va fi progresiv─â. Sunt potrivite mersul pe jos sau pe biciclet─â ┼či ├«notul. Nu sunt indicate sporturile care implic─â acceler─âri sau mi┼čc─âri bru┼čte (tenis, fotbal).

Dup─â un infarct, este mai mult dec├ót necesar s─â se acorde o aten┼úie sporit─â alimenta┼úiei. Numeroase studii epidemiologice au ar─âtat c─â adoptarea regimului mediteraneean are numeroase beneficii: sc─âderea tensiunii ┼či a colesterolului ÔÇ×r─âuÔÇť ┼či prevenirea riscului de diabet.

Aceast─â diet─â presupune privilegierea fructelor ┼či legumelor proaspete, a ueiului de m─âsline, a pe┼čtelui, a cerealelor integrale, a nucilor.

Carnea de pui sau de curcan este de preferat; se va evita ┼či excesul de gr─âsimi animale (din carne ┼či lactate).

În cele mai multe cazuri, persoanele care au suferit un infarct sunt nevoite să ia medicamente tot restul vieţii.

Printre medicamentele indicate ├«n aceast─â etap─â se num─âr─â aspirina, statinele, antihipertensivele ┼či betablocantele. Importante sunt ┼či controalele medicale dup─â infarct, pentru evaluarea st─ârii inimii, precum ┼či pentru controlul factorilor de risc (hipertensiune, colesterol, diabet).

Medicamentele prescrise dup─â atacul de cord previn un nou astfel de episod ┼či cresc speran┼úa de via┼ú─â.

Alte sfaturi utile dac─â ai suferit un infarct

┬Ě Evit─â ┼čofatul ├«n prima lun─â dup─â producerea atacului de cord.

┬Ě Fere┼čte-te de temperaturile extreme sau de umiditate (prea cald sau prea frig, saun─â).

┬Ě Men┼úine-┼úi tensiunea la limite normale, sub 140/90 mmHg.

┬Ě Este bine ca, dup─â un infarct, valorea colesterolului ÔÇ×r─âuÔÇť s─â fie men┼úint─â sub 70 mg/dl, iar cele ale colesterolului ÔÇ×bunÔÇť s─â fie mai mari de 55 mg/dl.

┬Ě Activitatea sexual─â se va relua dup─â efectuarea unui test de efort.