Cum influenţează expunerea la soare apariţia sclerozei

1 2 jpg jpeg

Un studiu condus de Institutul Menzies pentru Cercet─âri Medicale din Australia a relevat c─â v├órsta la care apar pentru prima oar─â simptomele sclerozei multiple au leg─âtur─â cu latitudinea. Potrivit conduc─âtorului studiului, profesorul Bruce Taylor, neurocercet─âtor ┼či clinician, cre┼čterea distan┼úei fa┼ú─â de Ecuator este asociat─â cu apari┼úia primelor simptome de SM mai devreme. Pentru a afla acest lucru, cercet─âtorii au analizat datele a peste 22.000 de pacien┼úi diagnostica┼úi cu SM ├«n 52 de centre din 21 de ┼ú─âri din Europa, America de Nord ┼či de Sud, Asia Mic─â, Asia de Sud ┼či Australia, potrivit Agerpres. V├órsta medie la care au ap─ârut primele simptome a fost calculat─â la circa 32 de ani. Cu toate acestea, dup─â ce s-au luat ├«n considerare factorii cu posibil─â influen┼ú─â asupra bolii, cercet─âtorii au descoperit c─â la fiecare cre┼čtere a distan┼úei fa┼ú─â de Ecuator cu 10 grade, simptomele apar cu zece luni mai repede. ├Än cazul persoanelor care locuiesc cel mai departe de Ecuator, simptomele apar cu aproape doi ani mai devreme dec├ót la cele care tr─âiesc mai aproape de Ecuator. De┼či autorii cercet─ârii au subliniat c─â studiul este pur observa┼úional, acesta ''sugereaz─â cu fermitate'' c─â factorii lega┼úi de latitudine, asocia┼úi cu riscul de SM, afecteaz─â ┼či severitatea bolii. Cum se manifest─â boala Simptomele variaz─â mult de la un bolnav la altul. ├Än primul stadiu al bolii, apar tulbur─âri de vedere (privire ├«nce┼úo┼čat─â, senza┼úia de vedere dubl─â), tulbur─âri de echilibru ┼či de vorbire. De asemenea, se poate resim┼úi o senza┼úie de sl─âbiciune muscular─â, amor┼úeal─â a m├óinilor ┼či picioarelor, c├ót ┼či tremorul. Mai pot ap─ârea urinare frecvent─â, incapacitatea de a ┼úine urina, oboseal─â, apetit sexual sc─âzut.

Cele mai multe cazuri apar la persoane cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 20 ┼či 40 de ani, dar ┼či v├órstnicii ┼či copiii pot fi diagnostica┼úi cu SM. Potrivit mai multor cercet─âri ├«n domeniu, au o predispozi┼úie mai mare cei care au avut astfel de cazuri ├«n familie (rude de gradul 1), c├ót ┼či popula┼úiile care tr─âiesc departe de Ecuator, deoarece au un nivel mai sc─âzut de vitamina D ├«n organism.

Pentru stabilirea diagnosticului este nevoie de un examen clinic neurologic ┼či de teste precum RMN la nivel cerebral ┼či al m─âduvei spin─ârii, examinarea lichidului cefalorahidian.

Boala a mult mai frecvent─â ├«n nordul Europei, Canada ┼či ├«n nordul SUA, unde expunerea la soare, care ajut─â la asimilarea vitaminei D, este destul de sc─âzut─â ├«n sezonul rece.