Recunoa┼čte limfomul dup─â simptomele indicate de hematologul Mihaela Andreescu

5 limfom jpg jpeg

Form─â de cancer a s├óngelui, limfomul este o proliferare necontrolat─â a limfocitelor, celulele albe din s├ónge, cu rol ├«n ap─ârarea antiinfec┼úioas─â. M─ârirea ganglionilor ┼či oboseala accentuat─â sunt c├óteva dintre manifest─ârile care ├«nso┼úesc boala.

Limfomul este de multe tipuri, dar ├«n mare se clasific─â ├«n: limfom non-Hodgkin ┼či limfom Hodgkin. ├Än limfoame, limfocitele sufer─â diverse muta┼úii care le fac rezistente la moartea celular─â programat─â, ceea ce duce la multiplicarea lor necontrolat─â, ├«n diverse locuri din organism, cum ar fi: ├«n ganglioni, splin─â sau diverse alte organe. Aceste limfocite, transformate malign, circul─â prin organism at├ót prin sistemul sangvin, c├ót ┼či prin cel limfatic, determin├ónd afectarea altor organe. Pe l├óng─â simptomele aferente, pacientul se va confrunta cu deteriorarea func┼úiei organelor ├«n care exist─â determin─âri ale bolii. Mai mult, organismul ├«┼či va pierde capacitatea de a lupta ├«mpotriva infec┼úiilor, ├«ntruc├ót celulele cu rol ├«n imunitate sunt acum transformate malign.

De ce apare boala

Se ├«nregistreaz─â tot mai des cazuri de limfoame, iar ├«n ultimul timp cazurile au debut, determin─âri ┼či evolu┼úie atipice. ├Än apari┼úia bolii sunt incrimina┼úi mul┼úi factori, printre cei mai cunoscu┼úi fiind agen┼úii infec┼úio┼či virali, cum ar fi virusul Ebstein Barr sau alte virusuri, precum virusurile hepatice B ┼či C, HTLV-ul, un virus pentru care ┼úara noastr─â este endemic─â, HIV-ul, apoi bacteriile, precum Helicobacter pylori, Chlamydia psitacii. Sc─âderea imunit─â┼úii organismului poate ┼či ea fi un factor cauzator al limfoproliferarilor maligne, precum bolile autoimune sau diabetul zaharat de tip 2, stresul, fumatul. Unele studii au indicat ┼či o asociere ├«ntre diferite tipuri de reac┼úii alergice ┼či o inciden┼ú─â crescut─â a limfomului non-Hodgkin.

Un risc crescut a fost raportat la pacien┼úii cu alte tumori, care au efectuat chimio ┼či radioterapie, cum sunt pacien┼úii cu tumori mamare sau cancere de piele, cei cu istoric de limfom Hodgkin sau pacien┼úii care prezint─â limfoame post transplant de celule stem.

Info: Vopseaua de păr a fost identificată ca fiind si ea o cauză de apariţie a limfoamelor.

Cum se manifest─â

Cele mai frecvente simptome ale limfomului Hodgkin, care ├«nso┼úesc ├«n majoritatea cazurilor ┼či limfomul non-Hodgkin, sunt: cre┼čterea ├«n volum a ganglionilor limfatici de la nivelul diferitelor arii ganglionare, precum cea a g├ótului, a axilei sau a celei din zona inghinal─â (de┼či boala poate debuta mai rar ┼či cu afectarea organelor extralimfatice), oboseala persistent─â, pierderea ├«n greutate semnificativ─â, febr─â sau subfebrilitate, ├«nso┼úit─â sau nu de frisoane, transpira┼úie abundent─â (poate avea caractere particulare, de exemplu, transpira┼úie doar la nivelul extremit─â┼úii cefalice sau ├«n special nocturn─â), tuse uscat─â iritativ─â, dureri ├«n piept sau alte simptome la nivelul aparatului respirator, lipsa poftei de m├óncare, pruritul (m├ónc─ârime persistent─â), caracteristica limfomului Hodgkin, apari┼úia sau accentuarea durerii la nivelul ganglionilor limfatici dup─â consumul de alcool.

Bine de ┼čtiut!

Hematologul recomand─â bolnavilor diagnostica┼úi cu limfom s─â ├«ncerce s─â duc─â o via┼ú─â c├ót se poate de normal─â, s─â se fereasc─â de persoanele cu afec┼úiuni infecto-contagioase, de mediile suprapopulate. De asemenea, este bine s─â aib─â un regim alimentar ┼či de via┼ú─â echilibrat, f─âr─â consum de alcool ┼či f─âr─â excese.

Dr. Mihaela Andreescu, medic primar hematologie, Spital Clinic Colentina, Clinica Smart

6 mihaela andreescu jpg jpeg

Op┼úiunile de tratament se aleg ├«n func┼úie de tipul ┼či de stadiul de evolu┼úie al limfomului, de v├órsta pacientului ┼či de starea lui general─â de s─ân─âtate. Tratamentul nu este ├«ntotdeauna necesar, dac─â limfomul are o dezvoltare lent─â ┼či nu prezint─â simptome evidente; ├«nceperea tratamentului poate fi am├ónat─â ├«n unele forme de limfom. Am├ónarea tratamentului nu ├«nseamn─â c─â pacientul este ignorat. Acesta este chemat pentru controale regulate, la fiecare c├óteva luni, pentru a-i monitoriza starea ┼či pentru a reevalua oportunitatea interven┼úiilor terapeutice, dac─â boala avanseaz─â. Mai ales ├«n stadiile incipiente, tratamentul poate face mai mult r─âu dec├ót bine! C├ónd limfomul non-Hodgkin este agresiv sau are simptome ├«ngrijor─âtoare, apel─âm la tratamentul onco-hematologic clasic: imuno-chimioterapie (pentru distrugerea celulelor maligne) ┼či acolo unde este cazul asociem ┼či radioterapie. ├Än unele forme de limfom cu o singur─â localizare poate fi indicat─â doar radioterapia. La ora actual─â, exist─â din ce ├«n ce mai multe terapii ┼úintite ├«n afec┼úiunile hematologice, terapii ├«ndreptate c─âtre celula malign─â pe care reu┼česc s─â o distrug─â.