Simptomele hepatitei A - cum le recunosti
Simptomele hepatitei A sunt de multe ori greu de sesizat. Acestea apar la doua saptamani dupa infectie si dispar, de regula, de la sine, in timp.
Infectie contagioasa,
este cauzata de virusul hepatitic A. Virusul este unul dintre cele 5 tipuri identificate pana la aceasta ora responsabile de hepatitele virale, celelalte fiind B, C, D si E. Fiecare tip de hepatita are caracteristicile sale privind modul de transmitere si schema de tratament. Spalarea frecventa a mainilor este una dintre cele mai bune modalitati de a te proteja impotriva hepatitei A.
Uneori, simptomele hepatitei sunt greu de sesizat
Simptomele hepatitei A nu apar, de obicei, decat dupa doua saptamani de la infectare. Se poate intampla ca multe persoane sa fie asimtpmatice. Printre semnele care ar trebui sa te duca le medic se numara: oboseala, greata, varsaturile, dureri sau disconfort abdominal, in special in partea dreapta superioara, sub coaste, pierderea poftei de mancare, modificarea culorii scaunului, febra, urina inchisa la culoare, dureri articulare, ingalbenirea pielii si a albului ochilor (icter). Aceste simptome pot fi relativ usoare si pot sa dispara in cateva saptamani.
Se transmite printr-o igiena precara
Contrar perceptiei generale, virusul hepatitei A nu se transmite prin stranut sau prin tuse. O persoana se poate infecta cu virusul hepatitei A dupa ce a intrat in contact cu alimente si cu apa contaminate cu fecalele altei persoane, de obicei in conditii de igiena precara, sau in urma unui contact sexual cu o persoana infectata. Persoanele infectate pot raspandi infectia cu pana la 7 zile inainte si dupa ce simptomele au inceput sa se manifeste.
Ce complicatii poate da
Spre deosebire de alte tipuri de hepatite virale, hepatita A nu provoaca leziuni hepatice pe termen lung si nu devine cronica. In cazuri rare, boala poate duce la o functionare defectuasa a
, in special la adultii mai in varsta sau la persoanele cu afectiuni hepatice cronice. Insuficienta hepatica acuta necesita spitalizare pentru monitorizare si tratament. In cazuri grave, unele persoane diagnosticate cu insuficienta hepatica acuta pot avea nevoie de un transplant de ficat.
Asa te protejezi de boala!
Vaccinul impotriva hepatitei A poate preveni aparitia bolii. Acesta se administreaza in doua doze, cea de-a doua facandu-se la 6 luni de la prima doza. Persoanele vaccinate sunt protejate de infectie in 2-4 saptamani de la prima administrare. Vaccinul impotriva hepatitei A este recomandat in deosebi copiiilor cu varsta cuprinsa intre 6 si 11 luni care calatoresc, persoanelor care se afla in contact direct cu alte persoane care au hepatita A, celor care lucreaza sau calatoresc in parti ale lumii in care hepatita A este o boala comuna, cat si persoanelor cu afectiuni hepatice cronice, inclusiv hepatita B sau hepatita C. Te protejezi de infectarea cu virusul hepatitei A daca speli bine toate fructele si legumele proaspete, nu mananci carne si peste crude, consumi doar apa imbuteliata, te speli pe maini cu apa si sapun dupa folosirea toaletei, dupa schimbarea scutecului la copii, precum si inainte de prepararea mancarii sau de luarea meselor.
Nu exista un tratament specific pentru hepatita A
In cele mai multe cazuri, ficatul se vindeca in sase luni. Tratamentul cu hepatita A se concentreaza, de obicei, pe ameliorarea simptomelor. Pentru asta, persoanele diagnosticate cu hepatita A au nevoie de odihna, sa consume cat mai multe lichide, pentru a preveni deshidratarea daca apar varsaturile. Acestia trebuie sa evite consumul de alcool, pentru a evita aparitia leziunilor hepatice si sa respecte cu strictete recomandarile medicului referitor la tratamentul medicamentos pe care-l urmeaza.
Citeste si: