Reguli de urmat dacă ai ULCER
Ulcerul este o afecţiune care solicită multă grijă şi răbdare în ceea ce priveşte tratamentul. Pacienţii au un regim de urmat, care se bazează atât pe tratamentul prescris de medic, dar şi pe respectarea unui stil de viaţă sănătos.
Pentru tratarea ulcerului, fie că este gastric sau duodenal, medicii recomandă un tratament combinat, adaptat fiecărui pacient în parte. În general, se administrează antiacide şi antisecretorii, care diminueză aciditatea gastrică şi atenuează durerile, dar şi antibiotice, care să trateze infecţia cu Helicobacter pylori, dacă boala a fost cauzată de această bacterie. În general, terapia cu antibiotic durează între 7 şi 14 zile. Există şi cazuti când se poate recurge la intervenţia chirurgicală. Pe toată durata tratamentului, pacientul trebuie să respecte câteva reguli, care grăbesc însănătoşirea.
Renuţă la fumat şi la alcool
Este foarte important ca persoanele care suferă de ulcer să adopte un stil de viaţă sănătos. Renunţarea la fumat, la consumul de alcool şi de băuturi acidulate trebuie să se numere printre regulile de la care să nu te abaţi.
De asemenea, trebuie evitate cât mai mult medicamentele antiinflamatorii, pe care le luăm pentru combaterea febrei sau a unor dureri uşoare. Aspirina, ibuprofenul şi alte antiinflamatorii nesteroide nu trebuie luate decât la sfatul medicului, pe o perioadă cât mai scurtă de timp. De regulă, acestea se administrează împreună cu un protector gastric, pentru protejarea mucoasei.
Evită stresul
Printre cauzele apariţiei ulcerului se numără şi stresul, de aceea este important ca orice pacient diagnosticat cu această afecţiune să identifice cauzele care îi crează anxietate şi stres şi să le elimine. Stresul poate fi redus şi cu ajutorul mişcării, cel puţin 30 de minute pe zi, dar şi prin includerea în programul zilnic a activităţilor care îţi fac plăcere, de la citit, până la vizionarea unui film la cinematograf.
Cinci mese pe zi
Un alt sfat de care trebuie să ţină cont bolnavii de ulcer este să mănânce puţin şi des şi să mestece foarte bine mâncarea. Sunt obligatorii 3 mese principale pe zi şi alte 2 gustări. De asemenea, este necesar un regim, bazat pe alimentele pe care pacientul le tolerează. Printre mâncărurile de evitat, care agravează simptomele bolii, se numără citricele, ceapa, usturoiul, prăjelile, smântâna, dar şi grăsimile şi băuturile acidulate.