Pierderea memoriei - Asa previi deteriorarea memoriei pe termen lung
În România aproximativ 300.000 de persoane suferă de boala Alzheimer. Deşi pierderile de memorie sunt inevitabile după o anumită vârstă, medicii spun că aceasta poate fi exersată cu rezultate foarte bune pe termen lung.
În general, memoria se deteriorează timpuriu din cauza lipsei activităţilor de stimulare. Dacă pe termen scurt, aceste pierderi de memorie pot fi trecute cu vederea, pe termen lung ar trebui să ridice semne de întrebare. Dacă te afli în această situaţie, se recomandă să rezolvi câteva jocuri de tip Rebus sau Sudoku, deoarece s-a demonstrat că îmbunătăţesc capacitatea de memorare pe termen scurt. În acest mod, nu vei mai uita unde ai pus cheile şi vei reţine mult mai uşor un număr de telefon.
Pierderea memoriei - Memoria pe termen lung se stimulează din copilărie
Pentru a avea o minte brici (memorie de lungă durată) până la adânci bătrâneţi se recomandă stimularea ei de la cea mai fragedă vârstă. O metodă la îndemâna tuturor şi ieftină este lectura. Specialiştii ne recomandă să lecturăm, în fiecare zi, patru-cinci pagini dintr-o carte.
Pierderea memoriei - De ce uiti
Uitarea poate fi un proces normal in cadrul imbatranirii. Scaparile de memorie pot fi cauzate de alte conditii sau afectiuni, precum:
- Lipsa somnului
- Stres
- Medicamente, precum cele pe care le iei impotriva alergiilor, durerilor cronice si urgentei sau incontinentei urinare
- Alcool (cateva pahare sau mai multe deodata)
- Deficienta de vitamina B12
- Afectiuni ale tiroidei
- Depresie majora si alte afectiuni psihiatrice
Toate aceste afectiuni se pot trata. Spre exemplu, iti poti ajusta programul de somn, poti aplica tehnici de respiratie adanca sau alte tehnici de reducere a stresului, schimba dozele sau tipul de medicamente pe care le iei, poti reduce consumul de alcool, suplimente poti lua suplimente de vitamine sau poti face tratament pentru afectiuni ale tiroidei sau depresie.
Pierderea memoriei - 7 ore de somn obligatoriu
Stilul de viaţă joacă un rol important în menţinerea stării de sănătate a memoriei pe termen lung. Prin urmare, se recomandă şapte ore de somn zilnic, iar ora de culcare nu trebuie să fie mai târziu de orele 22.00, deoarece, de la această oră, corpul începe să secrete anumiţi hormoni care controlează activitatea creierului. De asemenea, alimentaţia trebuie să se bazeze, în special, pe alimente care conţin vitamine din complexul B, cunoscute şi sub denumirea de vitaminele performanţelor intelectuale. De exemplu, vitamina B6 îmbunătăţeşte funcţiile mentale, iar vitamina B12 sporeşte capacitatea de învăţare, atunci când se acumulează informaţii noi. Poţi consuma ficat de viţel, scoici, muşchiul de vită şi iaurt.