Periuţa interdentară şi hidratarea, esenţiale pentru o dantură sănătoasă

1 dantura jpg jpeg

Am putea crede că pentru un zâmbet strălucitor este suficient să ne spălăm zilnic pe dinţi şi să folosim cu consecvenţă aţa dentară. Însă pentru o dantură sănătoasă şi puternică este nevoie de o rutină mult mai atentă şi mai exigentă.

Igiena orală are un impact major asupra bunei funcţionări a organismului. Gingivita, bolile parodontale şi alte afecţiuni ale gingiei fiind legate de o mulţime de probleme de sănătate, precum bolile de inimă, diabetul sau chiar Alzheimer. Tocmai de aceea, este foarte important să avem grijă de dinţii noştri, iar simpla periere şi vizita regulată la doctor nu sunt suficiente. Aşadar, iată nouă paşi simpli care te vor ajuta să-ţi îmbunătăţeşti igiena dentară.

Spală-te înainte de micul dejun

Există o serie de reguli care te ajută să-ţi păstrezi o dantură sănătoasă, iar una dintre ele se referă la momentul în care ne periem dinţii. Aşadar, cea mai bună variantă este să te speli pe dinţi înainte de micul dejun. Dacă totuşi preferi să mănânci înainte, nu este absolut nicio problemă doar că va trebui să aştepţi aproximativ 30 de minute înainte de a te spăla, mai ales dacă ai consumat fructe sau sucuri. Altfel, rişti să afectezi smalţul dintelui cu acidul şi zaharurile din aceste produse. 

Foloseşte o pastă de dinţi cu fluor

Cumpără mereu o pastă de dinţi care să aibă un conţinut important de fluor, acesta fiind cel care protejează dantura împotriva deteriorării. Potrivit specialiştilor, un produs bun trebuie să conţină între 1.200 şi 1.500 ppm, iar pentru copiii sub şase ani, nivelul trebuie să fie sub 1.000. Fluorul este considerat ca fiind cel mai important element din compoziţia pastei de dinţi, aceasta asigurând prevenirea apariţiei cariei dentare prin înlocuirea hidroxiapatitei din structura dinţilor cu fluorapatita.

Curăţă bine spaţiul dintre dinţi

Periajul curăţă doar 60-65% din suprafaţa dintelui, tocmai de aceea este important să pătrundeţi între dinţi. Dacă ai o dantură foarte compactă, aţa dentară este cea mai bună modalitate de curăţare. Dacă ai spaţii între dinţi, atunci ar trebui neapărat să utilizezi periuţe interdentare. Periuţa interdentară are rolul de a curăţa spaţiile dintre dinţi, acolo unde o periuţă normală nu poate ajunge şi nici aţa dentară nu este suficientă. Această periuţă ajută la menţinerea sănătăţii dinţilor, dar şi a gingiilor, având rol important în prevenirea inflamaţiilor gingivale, dar şi a bolilor parodontale.

Nu folosi apa de gură după ce te-ai spălat

Apa de gură este recomandat să fie folosită ca metodă alternativă de protejare şi curăţare a dinţilor. Dacă te vei clăti cu aceasta după ce te-ai spălat pe dinţi, nu vei face decât să îndepartezi fluorul, lucru care va avea un efect negativ asupra protejării dinţilor. Aşadar, apelează la apa de gură pentru împrospătarea respiraţiei sau dacă iei masa în oraş şi nu ai cum să te speli pe dinţi.

Consumă multă apă

Potrivit specialiştilor, apa trebuie consumată după fiecare masă tocmai pentru a elimina anumite resturi de mâncare sau alte substanţe acide sau pline de zaharuri. Ştim că aceasta este extrem de importantă pentru starea ta generală de sănătate, contribuind inclusiv la menţinerea unei igiene orale adecvate. În plus, nu merge niciodată la culcare fără să te speli pe dinţi şi ai grijă să consumi mereu multă apă.

Sursă foto: Shutterstock