Periu┼úa interdentar─â ┼či hidratarea, esen┼úiale pentru o dantur─â s─ân─âtoas─â

1 dantura jpg jpeg

Am putea crede c─â pentru un z├ómbet str─âlucitor este suficient s─â ne sp─âl─âm zilnic pe din┼úi ┼či s─â folosim cu consecven┼ú─â a┼úa dentar─â. ├Äns─â pentru o dantur─â s─ân─âtoas─â ┼či puternic─â este nevoie de o rutin─â mult mai atent─â ┼či mai exigent─â.

Igiena oral─â are un impact major asupra bunei func┼úion─âri a organismului. Gingivita, bolile parodontale ┼či alte afec┼úiuni ale gingiei fiind legate de o mul┼úime de probleme de s─ân─âtate, precum bolile de inim─â, diabetul sau chiar Alzheimer. Tocmai de aceea, este foarte important s─â avem grij─â de din┼úii no┼čtri, iar simpla periere ┼či vizita regulat─â la doctor nu sunt suficiente. A┼čadar, iat─â nou─â pa┼či simpli care te vor ajuta s─â-┼úi ├«mbun─ât─â┼úe┼čti igiena dentar─â.

Spală-te înainte de micul dejun

Exist─â o serie de reguli care te ajut─â s─â-┼úi p─âstrezi o dantur─â s─ân─âtoas─â, iar una dintre ele se refer─â la momentul ├«n care ne periem din┼úii. A┼čadar, cea mai bun─â variant─â este s─â te speli pe din┼úi ├«nainte de micul dejun. Dac─â totu┼či preferi s─â m─ân├ónci ├«nainte, nu este absolut nicio problem─â doar c─â va trebui s─â a┼čtep┼úi aproximativ 30 de minute ├«nainte de a te sp─âla, mai ales dac─â ai consumat fructe sau sucuri. Altfel, ri┼čti s─â afectezi smal┼úul dintelui cu acidul ┼či zaharurile din aceste produse. 

Folose┼čte o past─â de din┼úi cu fluor

Cump─âr─â mereu o past─â de din┼úi care s─â aib─â un con┼úinut important de fluor, acesta fiind cel care protejeaz─â dantura ├«mpotriva deterior─ârii. Potrivit speciali┼čtilor, un produs bun trebuie s─â con┼úin─â ├«ntre 1.200 ┼či 1.500 ppm, iar pentru copiii sub ┼čase ani, nivelul trebuie s─â fie sub 1.000. Fluorul este considerat ca fiind cel mai important element din compozi┼úia pastei de din┼úi, aceasta asigur├ónd prevenirea apari┼úiei cariei dentare prin ├«nlocuirea hidroxiapatitei din structura din┼úilor cu fluorapatita.

Curăţă bine spaţiul dintre dinţi

Periajul cur─â┼ú─â doar 60-65% din suprafa┼úa dintelui, tocmai de aceea este important s─â p─âtrunde┼úi ├«ntre din┼úi. Dac─â ai o dantur─â foarte compact─â, a┼úa dentar─â este cea mai bun─â modalitate de cur─â┼úare. Dac─â ai spa┼úii ├«ntre din┼úi, atunci ar trebui neap─ârat s─â utilizezi periu┼úe interdentare. Periu┼úa interdentar─â are rolul de a cur─â┼úa spa┼úiile dintre din┼úi, acolo unde o periu┼ú─â normal─â nu poate ajunge ┼či nici a┼úa dentar─â nu este suficient─â. Aceast─â periu┼ú─â ajut─â la men┼úinerea s─ân─ât─â┼úii din┼úilor, dar ┼či a gingiilor, av├ónd rol important ├«n prevenirea inflama┼úiilor gingivale, dar ┼či a bolilor parodontale.

Nu folosi apa de gur─â dup─â ce te-ai sp─âlat

Apa de gur─â este recomandat s─â fie folosit─â ca metod─â alternativ─â de protejare ┼či cur─â┼úare a din┼úilor. Dac─â te vei cl─âti cu aceasta dup─â ce te-ai sp─âlat pe din┼úi, nu vei face dec├ót s─â ├«ndepartezi fluorul, lucru care va avea un efect negativ asupra protej─ârii din┼úilor. A┼čadar, apeleaz─â la apa de gur─â pentru ├«mprosp─âtarea respira┼úiei sau dac─â iei masa ├«n ora┼č ┼či nu ai cum s─â te speli pe din┼úi.

Consum─â mult─â ap─â

Potrivit speciali┼čtilor, apa trebuie consumat─â dup─â fiecare mas─â tocmai pentru a elimina anumite resturi de m├óncare sau alte substan┼úe acide sau pline de zaharuri. ┼×tim c─â aceasta este extrem de important─â pentru starea ta general─â de s─ân─âtate, contribuind inclusiv la men┼úinerea unei igiene orale adecvate. ├Än plus, nu merge niciodat─â la culcare f─âr─â s─â te speli pe din┼úi ┼či ai grij─â s─â consumi mereu mult─â ap─â.

Surs─â foto: Shutterstock