Omicron: care sunt simptomele frecvente şi cât durează

În cele mai multe cazuri, primele simptome sugestive pentru infecţia cu varianta Omicron apar în zona capului. Pentru cei mai mulţi, este o infecţie uşoară sau moderată, dar sunt şi situaţii când noua variantă a coronavirusului provoacă forme severe de boală.
Infecţia COVID-19 cu varianta Omicron are o simptomatologie localizată la nivelul căilor respiratorii superioare. Mai exact, este vorba despre dureri de gât, dureri de cap, febră, frisoane.
„Această simptomatologie, la persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală, adică cele care au un nivel de protecţie prin anticorpi, se remite după câteva zile. Simptomatologia aceasta nu este atât de alarmantă pentru persoanele protejate”, a explicat la Digi 24 Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală.
Noua variantă a virusului este aparent blândă, dar poate determina şi forme severe de boală.
„De ce face Omicron asta, de ce rămâne la nivelul căilor aeriene superioare? Se pare că mutaţiile pe care le-a suferit virusul prin trecerea de la Delta la Omicron nu mai au capacitatea să recunoască ţesutul pulmonar. Acest lucru este un fapt bun, dacă ne gândim la cazurile de Delta şi cazurile extrem de severe pe care le-am avut în terapie intensivă”, explică dr. Beatrice Mahler.
Citeşte şi: Tratamentul corect pentru Omicron, explicat de dr. Adrian Marinescu
Cât durează simptomele
Nu există o durată standard a simptomelor pentru toate persoanele. S-a observat că tusea, congestia nazală, oboseala şi durerile de gât sunt cele mai frecvente simptome, urmate de dureri de cap şi febră.
Potrivit unui studiu, simptomele specifice Omicron au avut următoarele durate:
Tusea, secreţiile nazale, precum şi oboseala indusă de infecţia cu Omicron durează, în medie, 4 - 5 zile. Durerea de gât durează, în general, 3 zile, durerea de cap - 2 zile, febra - 2 zile, strănuturile - 3 zile, pierderea poftei de mâncare - 3 zile, respiraţia greoaie - 2 zile.