Stai prea mult timp pe scaun? Aşa eviţi durerile de spate!
Ne petrecem foarte mult timp în faţa unui birou, pe un scaun adesea incomod şi cu ochii ţintiţi în calculator. Efectele negative nu vor întârzia să apară.
Oamenii de ştiinţă de la Universităţile Leicester şi Loughborough susţin că şi persoanele care fac mişcare sunt afectate de munca la birou, mai ales dacă sedentarismul este prelungit.
Astfel, putem trage concluzia că nu este suficient să mergi de 3 ori pe săptămână la sală, dacă în fiecare zi îţi petreci cea mai mare parte a timpului pe un scaun la birou.
Fii atent la postura corpului tău
Nimic nu este mai dăunător decât o postură incorectă. Aceasta afectează coloana vertebrală, vasele de sânge, limfa, nervii, musculatura.
Ar fi indicat să ai un scaun ergonomic şi din când în când să schimbi poziţia picioarelor.
Foloseşte un taburet sau ceva similar pe care să îl ţii sub birou şi pe care să îţi mai întinzi picioarele.
Statul pe scaun acţionează asupra circulaţiei sangvine mai ales deoarece nu favorizează întoarcerea venoasă, aspect pe care sigur îl observi la finalul zilei când îţi simţi picioarele umflate şi dureroase.
Află ce riscuri presupune statul pe scaun timp îndelungat AICI
Exerciţii yoga la birou
Nu doar corpul suferă din cauza poziţiei incomode, ci şi mintea. Este mult mai greu să respiri dintr-o poziţie incomodă, iar stresul nu va întârzia să apară.
Un motiv în plus pentru care poţi să apelezi la exerciţiile de yoga chiar la birou. În felul acesta tonusul tău muscular va avea de câştigat şi vei lucra mult mai eficient.
Ridică-te cât de des poţi
Acesta este cel mai bun exerciţiu: caută motive să te ridici de pe scaun. Mergi să iei un pahar de apă, un act sau să faci o copie xerox. Ajuţi corpul să scape de tensiunea cauzată de poziţia incomodă, ai parte de un moment de relaxare şi îţi scazi şansele de a dezvolta afecţiuni vasculare.
Schimbă poziţia monitorului
Ochii tăi, în timp, vor simţi efectele adverse ale muncii de birou. Încearcă să muţi monitorul într-o poziţie astfel încât să ai distanţa corespunzătoare între ochi şi monitor. În acest fel, eviţi durerile de cap, de ochi şi problemele de concentrare. Distanţa corespunzătoare este de un braţ şi privirea trebuie să fie uşor orientată în sus.
Nu vorbi la telefon ţinându-l pe umăr
Ţi-a sunat telefonul? Profită de ocazie să te ridici de pe scaun şi, cât durează conversaţia, fă câţiva paşi. Dacă ai alte activităţi presante de care trebuie să te ocupi, optează pentru căşti sau handsfree. Ţinând telefonul cu umărul îţi forţezi musculatura cervicală şi, în timp, vei dezvolta nişte contracturi destul de incomode şi dureroase.
Profită de apel şi ia o pauză, ia-ţi ochii din calculator. Poţi să îi ţii închişi pe perioada apelului. Vei observa apoi diferenţa.
Optează pentru o minge de fitness
Înlocuieşte scaunul cu o minge de fitness. În felul acesta, vei îmbina utilul cu plăcutul şi vei combate sedentarismul. Poate părea ciudat însă, treptat, vei vedea cum şi ceilalţi colegi care vor observa diferenţa vor adopta şi ei această tehnică.