Respiraţia urât mirositoare îţi poate salva viaţa
Mirosul neplăcut al cavităţii bucale poate fi adesea o consecinţă a deshidratării mucoasei bucale cu formarea de celule moarte, a prezenţei abceselor pulmonare, a formării de corpi cetonici (miros de mere acre ce indică prezenta diabetului în organism) sau a eliminării de amoniu (halema amoniacală în insuficienţa renală).
Afecţiuni care favorizează apariţia halenei
Sinuzita, bronşita sau chiar şi afecţiunile gastrointestinale pot favoriza apariţia respiraţiei urât mirositoare, care mai poate de asemenea semnala şi o obstrucţie intestinală.
În momentul în care simţi că respiraţia ta are gust de fructe este semn că în organismul tău se produce o cetoacidoză diabetică ce îţi poate pune viaţa în pericol şi este vitală vizita la medic.
Pe lângă acest simptom în cazul diabetului mai poţi semnala urinări dese, sete exagerată, piele uscată sau roşie, dificultăţi respiratorii.
Gura uscată
Cel mai des întâlnită în timpul nopţii, datorită respirării pe gură saliva se diminuează. Saliva este responsabilă de curăţarea cavităţii bucale, iar o cantitate insuficientă de salivă provoacă respiraţia urât mirositoare mai ales dimineaţa.
Citeşte şi:Sfatul specialistului:cum să te speli corect pe dinţi
Boli dentare
Pe lângă scăderea salivei în cazul în care te confrunţi cu paradontoză, gingivită, proteze necurăţate la timp sau carii este posibil să ai parte şi de halitoză.
Cauze grave ale halenei
Obstrucţia intestinală, insuficienţa hepatică şi cetoacidoza diabetică. Trei probleme care îţi pot pune viaţa în pericol, dar pe care le poţi trata ţinând sub observaţie constantă stara ta de sănătate.
Citşte şi: Plante care au grijă de sănătatea ficatului
Prevenirea halitozei
Acest neplăcut simptom se poate preveni prin meţinerea corectă a igieni orale, utilizarea aţei dentare, hidratarea corespunzătoare, evitarea unor alimente precum ceapa sau usturoiul, dar şi a tutunului şi a consumului de alcool care duce la deshidratare.
Evită pe cât posibil consumul de băuturi cu un nivel crescut de zahăr .
Mirosul deranjant al respiraţiei trebuie să fie un motiv temeinic pentru care să te prezinţi la medicul stomatolog.