Respiraţia urât mirositoare îţi poate salva viaţa

2 jpg jpeg

Mirosul neplăcut al cavităţii bucale poate fi adesea o consecinţă a deshidratării mucoasei bucale cu formarea de celule moarte, a prezenţei abceselor pulmonare, a formării de corpi cetonici (miros de mere acre ce indică prezenta diabetului în organism) sau a eliminării de amoniu (halema amoniacală în insuficienţa renală).

Afecţiuni care favorizează apariţia halenei

Sinuzita, bron┼čita sau chiar ┼či afec┼úiunile gastrointestinale pot favoriza apari┼úia respira┼úiei ur├ót mirositoare, care mai poate de asemenea semnala ┼či o obstruc┼úie intestinal─â.

├Än momentul ├«n care sim┼úi c─â respira┼úia ta are gust de fructe este semn c─â ├«n organismul t─âu se produce o cetoacidoz─â diabetic─â ce ├«┼úi poate pune via┼úa ├«n pericol ┼či este vital─â vizita la medic.

Pe l├óng─â acest simptom ├«n cazul diabetului mai po┼úi semnala urin─âri dese, sete exagerat─â, piele uscat─â sau ro┼čie, dificult─â┼úi respiratorii.

Gura uscat─â

Cel mai des întâlnită în timpul nopţii, datorită respirării pe gură saliva se diminuează. Saliva este responsabilă de curăţarea cavităţii bucale, iar o cantitate insuficientă de salivă provoacă respiraţia urât mirositoare mai ales dimineaţa.

Cite┼čte ┼či:Sfatul specialistului:cum s─â te speli corect pe din┼úi

Boli dentare

Pe l├óng─â sc─âderea salivei ├«n cazul ├«n care te confrun┼úi cu paradontoz─â, gingivit─â, proteze necur─â┼úate la timp sau carii este posibil s─â ai parte ┼či de halitoz─â.

Cauze grave ale halenei

Obstruc┼úia intestinal─â, insuficien┼úa hepatic─â ┼či cetoacidoza diabetic─â. Trei probleme care ├«┼úi pot pune via┼úa ├«n pericol, dar pe care le po┼úi trata ┼úin├ónd sub observa┼úie constant─â stara ta de s─ân─âtate.

Cit┼čte ┼či: Plante care au grij─â de s─ân─âtatea ficatului

Prevenirea halitozei

Acest nepl─âcut simptom se poate preveni prin me┼úinerea corect─â a igieni orale, utilizarea a┼úei dentare, hidratarea corespunz─âtoare, evitarea unor alimente precum ceapa sau usturoiul, dar ┼či a tutunului ┼či a consumului de alcool care duce la deshidratare.

Evită pe cât posibil consumul de băuturi cu un nivel crescut de zahăr .

Mirosul deranjant al respiraţiei trebuie să fie un motiv temeinic pentru care să te prezinţi la medicul stomatolog.