Probleme de respiraţie? Iată cum îţi poate fi afectat somnul!

1 2 jpg jpeg

Func┼úionarea optim─â a organismului depinde de calitatea ┼či cantitatea somnului. Perioadele frecvente de somn ├«ntrerupt pot duce ├«n timp la apari┼úia problemelor grave de s─ân─âtate.

Principalele cauze asociate tulbur─ârilor de somn sunt bolile aparatului respirator, iar 15% dintre cazurile de insomnii sunt corelate cu sindroamele obstructive ┼či apnee. Netratate, acestea pot favoriza apari┼úia unor noi afec┼úiuni, cum este narcolepsia (somnolen┼ú─â diurn─â greu de st─âp├ónit) sau somnambulismul.

Respiraţia dificilă pe nas, asociată cu insomnia

Dintre problemele respiratorii, obstrucţia nazală se numără printre principalele cauze care duc la apariţia tulburărilor de somn.

ÔÇ×Obstruc┼úia nazal─â sau congestia nazal─â reprezint─â senza┼úia de respira┼úie dificil─â pe nas, ce poate afecta una sau ambele fose nazale, dar care poate alterna ┼či de la una la alta. ├Än cazul ├«n care simptomele sunt de scurt─â durat─â, boala este asociat─â ┼či cu o infec┼úie viral─â a tractului respirator. Cu toate acestea, exist─â multe cauze ale instal─ârii blocajului nazal: traumatismele, sinuzita ┼či rinita, fie dezvoltarea tumorilor benigne sau maligne ale faringelui", explic─â medicul Valeriu Bronescu, ┼čef sec┼úie O.R.L. ├«n cadrul Spitalului ,,Sf. ConstantinÔÇŁ din Bra┼čov.

├Än cazul ├«n care persoana ├«nt├ómpin─â dificult─â┼úi de respira┼úie ┼či acestea persist─â este nevoie urgent de un consult medical.

Kilogramele în plus favorizează apariţia apneei

Pauzele respiratorii repetate asociate cu sfor─âitul ┼či somnul agitat din timpul nop┼úii sunt principalele ,,semnaleÔÇŁ ale apneei de somn.

ÔÇ×La majoritatea pacien┼úilor care se confrunt─â cu aceast─â problem─â de s─ân─âtate se pot observa mici defecte anatomice ale c─âilor respiratorii: amigdalele hipertrofiate sau devia┼úia de sept. Mai mult de at├ót, boala mai poate fi asociat─â ┼či cu obezitatea, v├órsta ├«naintat─â, factorii genetici sau deform─âri ale coloanei vertebrale (scolioza)ÔÇŁ, mai spune medicul Valeriu Bronescu.

Spre deosebire de adul┼úi, copiii care sufer─â de apnee de somn ├«nt├ómpin─â ┼či mai multe dificult─â┼úi: sfor─âit, agita┼úie, treziri frecvente (care pot duce ├«n timp la apari┼úia ├«nt├órzierilor ├«n dezvoltare).