Probleme de respiraţie? Iată cum îţi poate fi afectat somnul!
Funcţionarea optimă a organismului depinde de calitatea şi cantitatea somnului. Perioadele frecvente de somn întrerupt pot duce în timp la apariţia problemelor grave de sănătate.
Principalele cauze asociate tulburărilor de somn sunt bolile aparatului respirator, iar 15% dintre cazurile de insomnii sunt corelate cu sindroamele obstructive şi apnee. Netratate, acestea pot favoriza apariţia unor noi afecţiuni, cum este narcolepsia (somnolenţă diurnă greu de stăpânit) sau somnambulismul.
Respiraţia dificilă pe nas, asociată cu insomnia
Dintre problemele respiratorii, obstrucţia nazală se numără printre principalele cauze care duc la apariţia tulburărilor de somn.
„Obstrucţia nazală sau congestia nazală reprezintă senzaţia de respiraţie dificilă pe nas, ce poate afecta una sau ambele fose nazale, dar care poate alterna şi de la una la alta. În cazul în care simptomele sunt de scurtă durată, boala este asociată şi cu o infecţie virală a tractului respirator. Cu toate acestea, există multe cauze ale instalării blocajului nazal: traumatismele, sinuzita şi rinita, fie dezvoltarea tumorilor benigne sau maligne ale faringelui", explică medicul Valeriu Bronescu, şef secţie O.R.L. în cadrul Spitalului ,,Sf. Constantin” din Braşov.
În cazul în care persoana întâmpină dificultăţi de respiraţie şi acestea persistă este nevoie urgent de un consult medical.
Kilogramele în plus favorizează apariţia apneei
Pauzele respiratorii repetate asociate cu sforăitul şi somnul agitat din timpul nopţii sunt principalele ,,semnale” ale apneei de somn.
„La majoritatea pacienţilor care se confruntă cu această problemă de sănătate se pot observa mici defecte anatomice ale căilor respiratorii: amigdalele hipertrofiate sau deviaţia de sept. Mai mult de atât, boala mai poate fi asociată şi cu obezitatea, vârsta înaintată, factorii genetici sau deformări ale coloanei vertebrale (scolioza)”, mai spune medicul Valeriu Bronescu.
Spre deosebire de adulţi, copiii care suferă de apnee de somn întâmpină şi mai multe dificultăţi: sforăit, agitaţie, treziri frecvente (care pot duce în timp la apariţia întârzierilor în dezvoltare).