Osteoporoza, boala oaselor fragile

1 2 jpg jpeg

Sistemul osos cunoa┼čte, de-a lungul vie┼úii, diverse transform─âri. ├Än jurul v├órstei de 30 de ani, masa osoas─â este la maximum, la fel ca ┼či con┼úinutul mineral al oaselor (densitatea osoas─â).

De pe la 35 de ani, ├«ncepem s─â pierdem din masa osoas─â, corpul nefiind capabil s─â ├«nlocuiasc─â ┼úesutul osos la fel de repede cum ├«l pierde. Mult timp, osteoporoza a fost considerat─â o boal─â specific─â v├órstei a treia. Aceast─â afec┼úiune poate ap─ârea ├«ns─â ┼či la tineri, pe fondul unei boli sau la cei care urmeaz─â anumite tratamente.

Predispune la fracturi

Osteoporoza este o boal─â care duce la sc─âderea masei osoase ┼či la alterarea calit─â┼úii oaselor. Este o boal─â cu progresie lent─â, care are ca efect sc─âderea rezisten┼úei oaselor. ├Än primele stadii, osteoporoza nu este ├«nso┼úit─â de simptome, fiind adesea diagnosticat─â t├órziu.

Durerile lombare, ├«ncovoierea spatelui ┼či reducerea ├«n─âl┼úimii cu mai mult de 4 cm sunt semne sugestive pentru osteoporoz─â. ├Än stadii avansate, se produc cu u┼čurin┼ú─â fracturi chiar ┼či la ┼čocuri relativ minore. Acestea sunt numite fracturi de fragilitate ┼či survin mai ales la nivelul ┼čoldului ┼či al coloanei vertebrale.

Este bine de ┼čtiut c─â fracturile pot ap─ârea ┼či ├«n cascad─â. De asemenea, osteoporoza poate duce la diformitate ┼či anchilozare, afect├ónd semnificativ calitatea vie┼úii persoanei. Din fericire, boala poate fi depistat─â ├«nc─â din faz─â incipient─â, terapia instituit─â din timp prevenind complica┼úiile specifice acestei afec┼úiuni.

Femeile la menopauz─â, mai expuse

Exist─â osteoporoz─â de tip 1 sau postmenopauz─â, care apare la femeile cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 55 ┼či 70 de ani, ┼či una de tip 2 senil─â, prezent─â la femei ┼či b─ârba┼úi dup─â v├órsta de 70 de ani.

Procesul normal de ├«mb─âtr├ónire ┼či predispozi┼úia genetic─â sunt factori importan┼úi de risc ├«n apari┼úia osteoporozei. O probabilitate mai mare de a face boala o au femeile aflate la menopauz─â, din cauza sc─âderii nivelului de estrogeni, care au rol protector fa┼ú─â de oase. Al┼úi factori predispozan┼úi sunt: lipsa activit─â┼úii fizice, aportul insuficient de calciu ┼či de vitamina D, precum ┼či fumatul ┼či abuzul de alcool.

Exist─â ┼či boli care predispun la apari┼úia osteoporozei secundare. Printre acestea se num─âr─â: formele inflamatoare de reumatism (artrita), bolile tiroidiene (hipertiroidia), afec┼úiunile intestinale cronice, care ├«mpiedic─â asimilarea nutrimentelor, precum ┼či tumorile osoase maligne sau metastazele la nivelul oaselor. ┼×i unele tratamente medicamentoase favorizeaz─â apari┼úia osteoporozei secundare, cum sunt: cortizonul, heparina, chimioterapia, antiepilepticele ┼či hormonii tiroidieni.

Info

Anual, pe 20 octombrie, este celebrată Ziua Mondială a Osteoporozei, ocazie cu care au loc diverse acţiuni menite să atragă atenţia asupra acestei boli.