Nu exagera cu solarul! Poţi face cancer de piele!

1 2 jpg jpeg

Bronzarea artificială se realizează în saloane cosmetice, ceea ce înseamnă că nu sunt supuse controalelor Ministerului Sănătăţii. În plus, personalul de la astfel de saloane nu are studii medicale, iar clienţii nu sunt avertizaţi asupra riscurilor expunerii excesive la razele ultraviolete emise de solar.

Cei cu aluniţe, mai expuşi

Solarul emite în propoţie de 95 la sută raze ultraviolete de tip A (care au lungimea de undă cea mai mare), nocive pentru piele. „Razele UV A pătrund adând în epidermă şi modifică ADN-ul celular, transmiţând un mesaj greşit celulelor cutanate”, avertizează Oana Clătici, medic specialist dermatolog la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Medicul mai avertizează că, pe termen scurt şi lung, bronzarea la solar creşte riscul de cancer cutanat/melanom malign, de îmbătrânire prematură a pielii şi de apariţie a ridurilor. În plus, scade imunitatea, manifestându-se mai uşor afecţiuni precum herpesul. Bronzarea la solar este contraindicată persoanelor cu pielea albă, celor cu aluniţe (care se pot transforma din leziuni benigne în melanom), celor cu alergie la soare şi celor care au un istoric personal sau în familie de cancer de piele.

Pot apărea şi leziuni oculare

Medicii oftalmologi atrag atenţia că nepurtarea ochelarilor speciali în timpul bronzării la solar este periculoasă, ducând la apariţia unor leziuni oculare. „În funcţie de intensitatea traumatismului şi de durata expunerii pot să apară afecţiuni precum cataracta, degenerescenţa maculară, retinopatia şi unele tumori. Pentru prevenirea complicaţiilor se impune utilizarea ochelarilor speciali în timpul şedinţelor la solar, care absorb aceste radiaţii nocive. Este recomandată purtarea ochelarilor de protecţie şi celor cu lentile de contact”, menţionează Larisa Nesterovski, medic specialist oftalmolog la Centrul Medical Diagnosis din Bucureşti.

Scopul medical, singurul acceptat

Blamat pentru inducerea unor boli de piele, solarul este recomandat pentru tratarea altora. „Beneficiile utilizării surselor artificiale de ultraviolete se regăsesc în dermatologie, în tratamentul unor afecţiuni (psoriazis, eczeme, vitiligo), în care expunerea la ultraviolete este un mijloc terapeutic, care se efectuează la o anumită lungime de undă şi la o anumită doză, realizându-se în unităţi medicale”, afirmă medicul Oana Clătici.