Nu exagera cu solarul! Poţi face cancer de piele!

1 2 jpg jpeg

Bronzarea artificială se realizează în saloane cosmetice, ceea ce înseamnă că nu sunt supuse controalelor Ministerului Sănătăţii. În plus, personalul de la astfel de saloane nu are studii medicale, iar clienţii nu sunt avertizaţi asupra riscurilor expunerii excesive la razele ultraviolete emise de solar.

Cei cu aluni┼úe, mai expu┼či

Solarul emite ├«n propo┼úie de 95 la sut─â raze ultraviolete de tip A (care au lungimea de und─â cea mai mare), nocive pentru piele. ÔÇ×Razele UV A p─âtrund ad├ónd ├«n epiderm─â ┼či modific─â ADN-ul celular, transmi┼ú├ónd un mesaj gre┼čit celulelor cutanateÔÇŁ, avertizeaz─â Oana Cl─âtici, medic specialist dermatolog la Spitalul Universitar de Urgen┼ú─â din Bucure┼čti. Medicul mai avertizeaz─â c─â, pe termen scurt ┼či lung, bronzarea la solar cre┼čte riscul de cancer cutanat/melanom malign, de ├«mb─âtr├ónire prematur─â a pielii ┼či de apari┼úie a ridurilor. ├Än plus, scade imunitatea, manifest├óndu-se mai u┼čor afec┼úiuni precum herpesul. Bronzarea la solar este contraindicat─â persoanelor cu pielea alb─â, celor cu aluni┼úe (care se pot transforma din leziuni benigne ├«n melanom), celor cu alergie la soare ┼či celor care au un istoric personal sau ├«n familie de cancer de piele.

Pot ap─ârea ┼či leziuni oculare

Medicii oftalmologi atrag aten┼úia c─â nepurtarea ochelarilor speciali ├«n timpul bronz─ârii la solar este periculoas─â, duc├ónd la apari┼úia unor leziuni oculare. ÔÇ×├Än func┼úie de intensitatea traumatismului ┼či de durata expunerii pot s─â apar─â afec┼úiuni precum cataracta, degenerescen┼úa macular─â, retinopatia ┼či unele tumori. Pentru prevenirea complica┼úiilor se impune utilizarea ochelarilor speciali ├«n timpul ┼čedin┼úelor la solar, care absorb aceste radia┼úii nocive. Este recomandat─â purtarea ochelarilor de protec┼úie ┼či celor cu lentile de contactÔÇŁ, men┼úioneaz─â Larisa Nesterovski, medic specialist oftalmolog la Centrul Medical Diagnosis din Bucure┼čti.

Scopul medical, singurul acceptat

Blamat pentru inducerea unor boli de piele, solarul este recomandat pentru tratarea altora. ÔÇ×Beneficiile utiliz─ârii surselor artificiale de ultraviolete se reg─âsesc ├«n dermatologie, ├«n tratamentul unor afec┼úiuni (psoriazis, eczeme, vitiligo), ├«n care expunerea la ultraviolete este un mijloc terapeutic, care se efectueaz─â la o anumit─â lungime de und─â ┼či la o anumit─â doz─â, realiz├óndu-se ├«n unit─â┼úi medicaleÔÇŁ, afirm─â medicul Oana Cl─âtici.