Mortalitatea prin melanom, în creştere

1 2 jpg jpeg

În România, incidenţa melanomului malign, cea mai gravă formă de cancer de piele, a crescut în ultimii 25 de ani de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane anual. Potrivit celor mai recente date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în 2012, în ţara noastră, 1.121 de persoane au fost diagnosticate cu melanom malign, iar statisticile privind mortalitatea sunt la fel de îngrijorătoare. Aproape o treime dintre persoanele diagnosticate mor anual (364 de decese în 2012, dintre care 189 bărbaţi şi 175 femei.

Ce este melanomul malign?

Cea mai gravă şi cea mai agresivă formă de cancer de piele, melanomul malign este responsabil de numai 4% din toate cazurile de cancere cutanate, însă provoacă 80% dintre decesele cauzate de cancerul de piele. Depistat la timp, melanomul malign poate fi vindecat în 98% din cazuri.

„Prognosticul este însă extrem de rezervat pentru melanomul nerezecabil din stadiul III şi stadiul IV”, afirmă medicul Dan Jinga, şeful Departamentului de Oncologie de la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Au un risc crescut de a face melanom persoanele cu pielea deschisă la culoare şi cele care se expun des radiaţiilor UV. Faţa. Gâtul, umerii şi extremităţile sunt cele mai expuse acestei forme de cancer cutanat.

În aproape jumătate din cazuri, melanomul malign se dezvoltă din leziunile pigmentare existente. Orice modificare observată la aceste leziuni impune un control medical, care include şi examinarea dermatoscopică.

În cadrul campaniei „Un viitor fără pată” lansate de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, de Societatea Română de Cancer împreună cu Socieăţile studenţilor medicinişti, va fi lansat în luna mai website-ul www.info-melanom.ro, care va oferi informaţii detaliate şi avizate de către medicii specialişti.