În ce mod te afectează excesul de cortizon

1 2 jpg jpeg

Este considerat ca fiind hormonul stresului, care ajută la reglarea presiunii arteriale, fiind de mare ajutor pentru sistemul imunitar. Însă problema acestui hormon este că nu ştie când să se oprească.

Astfel, el face ca organismul să apeleze la rezervele energetice ale corpului şi să ridici starea de alertă atunci când o infecţie potenţială apare în organism.

În cazul în care nivelul lui în corp depăşeşte pragul admis, pot să apară probleme esenţiale precum sunt cele legate de orele de somn, dereglarea nivelului glicemic, depunerea kilogramele în special la nivelul taliei dar şi probleme precum sunt depresia, bolile cardiace sau reducerea densităţii osoase, precizează Huffington Post.

Hormon esenţial pentru supravieţuire

„Cortizonul este un hormon minunat şi îi serveşte bine corpului, ca mulţi alţi hormoni, cu excepţia situaţiilor în care nu mai face asta", a precizat Brandon Mentore, specialist în sănătate.

Află cum îţi poţi îmbunătăţi memoria AICI

Practic, rolul său principal este acela de a hrăni organismul şi a-l motiva să lupte, să fugă, să se apere. Acum factorii fizici care duc la creşterea nivelului de cortizon în organism sunt de ordin emoţional. „În lumea de astăzi, nu mai avem nevoie să fim în starea de luptă sau fugă de natură. Cu toate acestea, societatea noastră este atât de activă şi ocupată încât cortizonul este în circulaţie constant", explică Mentore. În momentul în care nivelul de cortizon din organism este prea ridicat, „afectează întregul organism care începe să se prăbuşească. Practic, îi îmbătrâneşte pe oameni înainte de timp", a spus doctorul Tracy Thomas, potrivit Huffington Post. În cazul în care te confrunţi cu un stres cronic pe o perioadă mare de timp eşti mai expus riscului de a te lupta cu boli precum osteoporoza, hipertensiunea obezitatea, deoarece corticonul ridicat te face să nu le poţi ţine piept acestor afecţiuni.

Obezitatea este influenţată de cortizon

Cu cât eşti mai stresat, cu atât mai nociv este organismul tău. Corpul încearcă să facă faţă la periaoda stresantă şi consumă foarte mult din energia sa depozitată. Astfel, sunt oameni care pe fond nervos mănâncă din ce în ce mai mult, grăsimi, dulciuri, pe care organismul ulterior nu le mai poate neutraliza.

Mişcarea controlează cortizonul

Un regim de viaţă sănătos, activ fizic şi cu odihna corespunzătoare va ţine în frâu acţiunea cortizonului.

Poţi să apelezi la activităţi precum yoga, pilates, înot, plimbatul în aer liber, astfel cortizonul va transmite semnale la creier că are nevoie de alimente cu un conţinut mic caloric. Relaxara pare a fi metoda ideala prin care să controlezi acest hormon.

Muzica preferată scade cu 66% nivelul de cortizon

Muzica este un adevărat pansament pentru creier, trup şi suflet, efectul calmant este cel mai bun remediu în cazul stresului. Astfel că la un centru medical din Osaka s-a efectuat un studiu pentru a se observa care este efectul muzicii asupra organismului. În acest fel s-a putut observa că nivelul de cortizon a scăzut considerabil în momentul în care pacienţii care au participat la studiu au ascultat muzica preferată.

Cercetătorii de la Universitatea de stat din Pennsylvania au ajuns la concluzia că dacă nu dormi suficient pe t imul nopţii, este suficient să aţipeşti un pic peste zi pentru ca nivelul cortizonului să scadă.

Ceaiul negru te relaxează

O ceaşcă de ceai negru, datorită antioxidanţilor pe care îi conţine, ajută să combată efectele stresului asupra organismului tău. De asemenea, râsul induce starea de relaxare şi bunădispoziţie.

Guma de mestecat te scapă de stres

Cercetătorii de la Universitatea Britanică Northumbria ne sfătuiesc ca atunci când ne aflăm într-o situaţie stresantă să mestecăm o gumă, deoarece astfel nivelul de cortizon va scădea considerabil şi vom reuşi să fim mai vigilenţi. Mai mult de atât mestecatul gumei constribui la mărirea fluxului sangvin.