Iată ce modificări produce frigul în organism!

1 2 jpg jpeg

Reglarea temperaturii corpului revine hipotalamusului, o regiune a sistemului nervos central, care acţionează ca un adevărat termostat.

Pentru a se limita pierderile de c─âldur─â, ├«n organism se produc: sc─âderea fluxului de s├ónge la nivelul pielii (vasoconstric┼úie), cre┼čterea ritmului cardiac ┼či apari┼úia frisoanelor, ca un reflex al activit─â┼úii mu┼čchilor.

Pentru buna func┼úionare a organelor ┼či mecanismelor proprii, organismul are nevoie de o temperatur─â constant─â de 36-37 de grade Celsius.

Atunci c├ónd are loc o expunere ├«ndelungat─â la frig ┼či c├ónd temperatura corpului scade sub 35 de grade Celsius, se instaleaz─â hipotermia, manifestat─â prin confuzie, pierderea memoriei, vorbire neclar─â, somnolen┼ú─â, respira┼úie superficial─â sau ├«ncetinit─â.

Dac─â temperatura corpului scade sub 30 de grade Celsius, poate surveni coma. Hipotermia poate fi fatal─â, decesul produc├óndu-se prin insuficien┼ú─â cardiac─â. Un alt risc al expunerii la ger sunt deger─âturile, mai frecvente la cei care consum─â alcool ┼či la cei cu probleme circulatorii.

Cite┼čte ┼či:

- Iată cum poţi trata alergia la frig!

- Atenţie! Frigul favorizează herpesul

- Descoper─â alimentele care ne pot ap─âra de frig

┼×TIAI C─éÔÇŽ ÔÇŽpielea de g─âin─â apare ├«n urma procesului de termoreglare a corpului, prin contrac┼úia mu┼čchilor erectori anexa┼úi firului de p─âr? INFO: Iarna, tensiunea arterial─â are tendin┼úa de a cre┼čte, iar hipertensivii pot r─âspunde mai greu la tratament. INIM─é: Din cauza ├«ngust─ârii vaselor periferice, inima bate mai repede, fiind nevoit─â s─â fac─â un efort suplimentar pentru a pompa s├óngele.

PIELE: Expus─â frigului, pielea are tendin┼úa de a se usca. De asemenea, gerul agraveaz─â cuperoza, boal─â manifestat─â prin spargerea capilarelor superficiale de la nivelul pielii, care apar sub forma unor vini┼čoare ro┼čii.

PLĂMÂNI: Aerul rece îngustează căile respiratorii, îngreunând respiraţia.

APARAT URINAR: Pe fondul sistemului imunitar vulnerabil, iarna, infecţiile urinare apar mai des.

VASELE DE S├éNGE: Debitul de s├ónge se mic┼čoreaz─â, pentru a reduce pierderile de c─âldur─â, iar acest lucru se face prin ├«ngustarea diametrului arterelor periferice. ├Än plus, gerul favorizeaz─â ┼či cre┼čterea v├óscozit─â┼úii s├óngelui.