Gingivita poate afecta sănătatea inimii
Studiile efectuate de-a lungul anilor cu privire la igiena orală arată că există aparent o legătură strânsă între starea gingiilor şi sănătatea inimii. Asta datorită faptului că persoanele care se confruntă cu probleme precum gingivita sau paradontita au risc dublu de a dezvolta probleme de inimă, iar persoanele care suferă de probleme cardiace sunt predispuse la infecţii, sângerări gingivale sau chiar pierderea dinţilor.
Pericolul formării cheagurilor de sânge
În momentul în care faci periajul dinţilor şi foloseşti şi aţa dentară, starea gingiilor tale poate fin influenţată, deoarece anumite bacterii nu pot fi curăţate corespunzător. În momentul în care gingiile tale sângerează, aceste bacterii pot ajunge cu uşurinţă în sânge declanşând astfel un proces inflamator atât la nivel gingival, cât şi la nivelul venelor şi arterelor.
Citeşte şi: 5 boli cauzate de stres
Aceste bacterii pot favoriza apariţia cheagurilor de sânge sau să ajute la dezvoltarea de placă pe artere, lucru care va îngreuna cu siguranţă circulaţia sangvină şi va adăuga un stres suplimentar asupra inimii.
Ce este gingivita?
O afecţiune gingivală ce presupune inflamarea gingiilor din cauza depunerilor de placă bacteriană şi tartru. În stadiu incipient această afecţiune poate fi uşor de tratat. Altfel efectele negative se resimt asupra întregului organism, de la boli cardiovasculare, respiratorii până la diabet.
O altă problemă care apare o dată cu această afecţiune este halena (respiraţia urât mirositoare) însoţită de zâmbetul inestetic datorat dinţilor încărcaţi de placa bacteriană.
Află care sunt plantele benefice în caz de gingivită AICI
Primele simptome ale gingivitei
În momentul în care observi că gingiile tale devin uşor inflamate, apare sensibilitaeta resimţită mai ales în timpul periajului, însoţită adesea de sângerare şi de un disconfort în mestecarea alimentelor este clar că sănătatea ta orală este afectată de această afecţiune.
Prevenţia problemelor gingivale
Pentru a evita o astfel de situaţie, este indicat să te prezinţi la medicul stomatolog de cel puţin 2 ori pe an, să limitezi consumul de tutun şi cafea, stresul şi medicamentele.
Evită, pe cât posibil, orice tratament de redresare ortodontică în cazul în care observi orice formă inflamativă cât de mică. Dacă nu este tratată la timp această inflamaţie, există riscul apariţiei periodontitei, adică o infecţie la nivelul ţesutului gingival care favorizează sensibilitatea crescută resimţită la nivelul dinţilor, iar pericolul ca aceştia să se mişte sau să cadă este foarte mare.
Placa bacteriană şi tartrul care se depun pe dinţi favorizează înmulţirea bacteriilor. Marginea gingiei este cea mai predispusă la a dezvolta infecţii, de aceea, în momentul în care perii dinţii, trebuie să acorzi o atenţie sporită curăţării gingivale.