Gingivita poate afecta s─ân─âtatea inimii

1 2 jpg jpeg

Studiile efectuate de-a lungul anilor cu privire la igiena oral─â arat─â c─â exist─â aparent o leg─âtur─â str├óns─â ├«ntre starea gingiilor ┼či s─ân─âtatea inimii. Asta datorit─â faptului c─â persoanele care se confrunt─â cu probleme precum gingivita sau paradontita au risc dublu de a dezvolta probleme de inim─â, iar persoanele care sufer─â de probleme cardiace sunt predispuse la infec┼úii, s├ónger─âri gingivale sau chiar pierderea din┼úilor.

Pericolul formării cheagurilor de sânge

├Än momentul ├«n care faci periajul din┼úilor ┼či folose┼čti ┼či a┼úa dentar─â, starea gingiilor tale poate fin influen┼úat─â, deoarece anumite bacterii nu pot fi cur─â┼úate corespunz─âtor. ├Än momentul ├«n care gingiile tale s├óngereaz─â, aceste bacterii pot ajunge cu u┼čurin┼ú─â ├«n s├ónge declan┼č├ónd astfel un proces inflamator at├ót la nivel gingival, c├ót ┼či la nivelul venelor ┼či arterelor.

Cite┼čte ┼či: 5 boli cauzate de stres

Aceste bacterii pot favoriza apari┼úia cheagurilor de s├ónge sau s─â ajute la dezvoltarea de plac─â pe artere, lucru care va ├«ngreuna cu siguran┼ú─â circula┼úia sangvin─â ┼či va ad─âuga un stres suplimentar asupra inimii.

Ce este gingivita?

O afec┼úiune gingival─â ce presupune inflamarea gingiilor din cauza depunerilor de plac─â bacterian─â ┼či tartru. ├Än stadiu incipient aceast─â afec┼úiune poate fi u┼čor de tratat. Altfel efectele negative se resimt asupra ├«ntregului organism, de la boli cardiovasculare, respiratorii p├ón─â la diabet.

O altă problemă care apare o dată cu această afecţiune este halena (respiraţia urât mirositoare) însoţită de zâmbetul inestetic datorat dinţilor încărcaţi de placa bacteriană.

Află care sunt plantele benefice în caz de gingivită AICI

Primele simptome ale gingivitei

├Än momentul ├«n care observi c─â gingiile tale devin u┼čor inflamate, apare sensibilitaeta resim┼úit─â mai ales ├«n timpul periajului, ├«nso┼úit─â adesea de s├óngerare ┼či de un disconfort ├«n mestecarea alimentelor este clar c─â s─ân─âtatea ta oral─â este afectat─â de aceast─â afec┼úiune.

Prevenţia problemelor gingivale

Pentru a evita o astfel de situa┼úie, este indicat s─â te prezin┼úi la medicul stomatolog de cel pu┼úin 2 ori pe an, s─â limitezi consumul de tutun ┼či cafea, stresul ┼či medicamentele.

Evit─â, pe c├ót posibil, orice tratament de redresare ortodontic─â ├«n cazul ├«n care observi orice form─â inflamativ─â c├ót de mic─â. Dac─â nu este tratat─â la timp aceast─â inflama┼úie, exist─â riscul apari┼úiei periodontitei, adic─â o infec┼úie la nivelul ┼úesutului gingival care favorizeaz─â sensibilitatea crescut─â resim┼úit─â la nivelul din┼úilor, iar pericolul ca ace┼čtia s─â se mi┼čte sau s─â cad─â este foarte mare.

Placa bacterian─â ┼či tartrul care se depun pe din┼úi favorizeaz─â ├«nmul┼úirea bacteriilor. Marginea gingiei este cea mai predispus─â la a dezvolta infec┼úii, de aceea, ├«n momentul ├«n care perii din┼úii, trebuie s─â acorzi o aten┼úie sporit─â cur─â┼ú─ârii gingivale.