Factori care favorizează apariţia cancerului gastric

1 2 jpg jpeg

Din păcate, statisticile actuale arată că multe dintre cazurile de cancer sunt diagnosticate tarziu, atunci când terapiile oncologice nu oferă foarte multe şanse pacientului. Atunci când este diagnosticat tardiv, operaţia este complexă şi presupune multe riscuri, iar speranţa de viaţă scade considerabil. Acesta este motivul pentru care medicii atrag atenţia asupra factorilor de risc şi recomandă o viaţă cât mai echilibrată.

Infecţia cu helicobacter pylori

Periculoasă atât pentru apariţia ulcerului gastric şi duodenal, această infecţie este factor carcinogen de ordinul I în apariţia cancerului de stomac. Prezenţa bacteriei în anticorpii din sânge sau în stomac poate fi uşor identificată astăzi cu ajutorul unor teste neinvazive şi ieftine. Tratamentul presupune o cură de antibiotice pe durata a două săptămâni ce reduce riscul de apariţie a cancerului gastric.

Dieta de tip occidental

Alimentaţia modernă, abundentă în grăsime, proteine, carne roşie sau afumături, bogată în nitriţi şi nitraţi, dar săracă în fructe, legume şi vitamine este unanim recunoscută ca predispozantă asupra genezei cancerelor digestive. La polul opus, o alimentaţie sănătoasă, echilibrată, hipocalorică este un element de protecţie pentru toate tipurile de cancere digestive.

Mai poţi citi şi:

- Cum poţi reduce riscul de cancer de sân

- 3 factori care cresc riscul de cancer de piele

- 6 simptome care ar putea anunţa un cancer

Rezecţia gastrică pentru ulcer

Persoanele care au suferit în prealabil o operaţie de rezecţie a stomacului prezintă un risc în plus la 10-15 ani de la această intervenţie pentru apariţia cancerului gastric din cauza modificărilor induse de dereglarea circuitului sucurilor digestive. Aceşti pacienţi sunt sfătuiţi să vină la control endoscopic pentru a descoperi cât mai precoce un eventual cancer gastric.

Factorul ereditar

Dacă unul sau mai mulţi membri ai familiei au fost diagnosticaţi cu cancer de stomac, este cazul ca celelalte rude directe să efectueze un control endoscopic după vârsta de 50 de ani. În acest caz, riscul de a dezvolta cancer gastric este de 3 ori mai mare decât riscul populaţiei generale.

,,Durerea apare într-un stadiu avansat al bolii, de aceea nu acesta trebuie să fie principalul semnal de alarmă în diagnosticarea şi tratarea cancerului gastric. Pacientul trebuie să se prezinte la medic încă de la primele simptome, care pot fi: modificarea apetitului manifestată prin diminuarea poftei de mâncare, pofta redusă de a consuma carne, slăbirea, paloarea, anemia, oboseala sau balonarea”, a afirmat conf. univ. dr. Ion Daniel, şeful clinicii Chirurgie III din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

2 jpg jpeg

Odată prezent la medic, persoanei i se va recomanda o endoscopie, ce presupune introducerea unui tub flexibil pe cale orală, care va permite vizualizarea stomacului. Procedura se realizează cu o sedare uşoară şi durează doar câteva minute, timp în care medicul îşi poate da seama dacă există vreo zonă suspectă ce necesită biopsiere şi analiză anatomo-patologică.

Dacă este nevoie, medicul poate recomanda şi alte investigaţii precum ecografia sau tomografia pentru a vedea extinderea tumorii, apariţia nodulilor sau a metastazelor. În urma procedurilor, specialistul este cel care va determina dacă este vorba despre un cancer gastric precoce sau despre un cancer gastric avansat şi va putea recomanda o atitudine terapeutică adecvată.