Cum tratezi boala de reflux

1 2 jpg jpeg

Neplăcutele senzaţii de regurgitare şi de arsuri în capul pieptului sunt simptomele clasice ale refluxului gastroesofagian. Medicii atenţionează însă că nu orice regurgitare este semn de boală, ea putând surveni după mesele copioase, de exemplu.

Refluxul mai apare frecvent la gravide, mai ales în ultimul trimestru de sarcină, când creşte presiunea din abdomen, din această cauză sucurile gastrice ajungând mai uşor în esofag.

De asemenea, regurgitarea este frecventă şi la bebeluşi, mai ales în primele şase luni, fără ca acest lucru să însemne că au reflux gastroesofagian. Când însă regurgitaţiile apar zilnic, chiar şi noaptea, este foarte probabil să fie vorba de reflux, caz în care este nevoie de un consult la medicul gastroenterolog.

Ce măsuri se impun

În tratarea refluxului gastroesofagian este foarte importantă respectarea regimului alimentar şi a unor măsuri care ţin de stilul de viaţă. Dacă ai fost diagnosticat cu această boală, evită alimentele bogate în grăsimi, condimentele, sucurile de citrice şi de tomate, alcoolul, ciocolata şi cafeaua în exces, iar, dacă fumezi, renunţă la acest obicei.

Nu purta haine strâmte, din cauză că acestea pot creşte presiunea abdominală. Slăbeşte dacă eşti obez sau supraponderal şi ia cina cu 3‑4 ore înainte de a merge la culcare. Nu lua medicamente precum ibuprofen sau progesteron, pentru că pot agrava refluxul gastroesofagian.

Medicamente sau operaţie?

Pe lângă respectarea sfaturilor care ţin de regim şi de stilul de viaţă, medicul îţi poate prescrie şi medicamente (precum Famotidină sau Omeprazol) care scad aciditatea gastrică şi reduc leziunile produse de aceasta la nivelul esofagului.

Dacă tratamentul medicamentos nu dă rezultate şi dacă există complicaţii respiratorii sau esofagiene (ulcer), se poate recurge la tratamentul chirurgical clasic sau laparoscopic (ce presupune o incizie mică).

Cel mai nou tratament

Există o nouă metodă de tratament a refluxului gastroesofagian, disponibilă şi în România, ea putându-se efectua la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Capitală. Intervenţia elimină folosirea bisturiului, medicii operând cu ajutorul unui dispozitiv, introdus prin gura pacientului, cu care se reconstruiesc ţesuturile gastroesofagiane slăbite.

Intervenţia durează cel mult o oră, se realizează sub anestezie generală, iar pacientul poate fi externat după 24 de ore. O astfel de operaţie se face la recomandarea specialistului gastroenterolog, după efectuarea unor analize (precum endoscopia digestivă superioară).

De ce apare afecţiunea

Esofagul este un segment al tubului digestiv prin care hrana este transportată din gură în stomac. La capătul esofagului există mai mulţi muşchi care se deschid şi care permit alimentelor să ajungă în stomac, după care se închid pentru a împiedica trecerea acidului şi a alimentelor înapoi în esofag.

Refluxul gastroesofagian se produce atunci când aceşti muşchi sunt slăbiţi, fie din cauza herniei hiatale (o porţiune mică din stomac alunecă spre torace prin diafragmă), fie din cauza presiunii abdominale crescute (care apare mai ales la persoanele obeze), a fumatului sau a consumului de alcool.