Cum să previi o infecţie urinară
Şi faptul că mergi foarte des să urinezi poate fi tot un semn al infecţiei urinare. În funcţie de cât de avansată este infecţia, pot apărea dureri în zona lombară, dar şi urina tulbure sau urât mirositoare, frisoane, febră, greaţă, vomă ori ameţeli. De regulă, femeile sunt mai expuse riscului de infecţie urinară, spre exemplu cele cu diabet şi cele după instalarea menopauzei.
Rolul aparatului urinar
Una dintre funcţiile sale este de a preveni înmulţirea şi împrăştierea ascendentă a bacteriilor prin orificiul exterior al uretrei. Aceşti germeni, de regulă, ajung din zona tubului digestiv inferior şi din cea a rectului. Circa 80% din persoanele cu această afecţiune au dobândit infecţia urinară din cauza bacteriei E. coli, care se găseşte la nivelul colonului şi a anusului.
Astfel că, dacă un microb pătrunde în uretră sau este deja înăuntru în vezică şi se multiplică este posibil să te trezeşti cu o infecţie urinară. Deci este absolut necesar dacă simţi nevoia să mergi la toaletă să nu devii leneş şi să amâni.
Bea multe lichide
Dacă vei bea îndeajuns de multe lichide, vei merge mai des la toaletă şi vei goli vezica, eliminând posibilele bacterii. În acest sens, medicii recomandă să bei zilnic 6-8 căni cu apă.
Sfat
Nu este deloc bine să ţii în tine, ci atunci când simţi nevoia să urinezi, să mergi şi să nu amâni. Cu cât întârzii acest lucru, cu atât creşte riscul infectării cu bacterii.
Stagnarea fluidelor reziduale în organism este exact mediul propice pentru înmulţirea microbilor şi dezvoltarea infecţiilor. Aşadar, trebuie să mergi o dată la 4-6 ore la baie, ba chiar mai devreme, la 3 ore dacă eşti predispus la acest lucru.
Obicei sănătos
În cazul femeilor, deoarece atunci când faci sex, bacteriile se pot muta din vagin, în uretră, este necesar ca la final să urineze, golind vezica. Specialişti spun că trebuie să faci asta atât înainte cât şi după actul sexual, pentru a preveni infecţiile.
Igienă
Un obicei sănătos pentru femei este ca imediat după urinare, să şteargă zona uşor, din faţă spre spate, fiindcă bacteriile provin de regulă din vagin şi anus. O mişcare inversă poate infecta zona cu microbi din zona anusului, aceştia ajungând foarte uşor la nivelul vaginului şi a uretrei.
Spălăturile vaginale
Numeroşi specialişti nu recomandă duşurile vaginale, deoarece, odată cu eliminarea bacteriilor rele, se vor înlătura şi cele bune (lactobacilii) care protejează flora din interiorul vaginului, distrugând bacteriile care pot cauza infecţia urinară. Astfel, această zonă nu va avea cum să se apere de microbi şi va putea dezvolta foarte uşor infecţii. Te vei întreba dar ce legătura are vaginul cu uretra. Ei bine ele sunt la o distanţă foarte mică una faţă de alta şi este absolut necesar ca lactobacilii să lupte împotriva creşterii de bacterii dănătoare organismului.
Preventiv, ia merişor
Merişorul conţine proantocianide despre care se spune că stopează bacteriile să pătrundă în vezica urinară. Nu se recomandă să se depăşească doza zilnică recomandată deoarece poate declanşa formarea de pietre la rinichi. Poţi bea suc de merişor sau să consumi sub formă de comprimate.
Renunţă la anumite metode contraceptive
Dacă ţi se întâmplă să faci destul de des infecţie urinară ar fi bine să eviţi spermicidele şi diafragma. Primele alterează ph-ul vaginal, creând un mediu bun pentru bacteriile rele, iar diafragma inhibă abilitatea de a îţi goli complet vezica. De asemenea, se recomandă efectuarea duşului şi nu îmbăierea în cadă, pentru că apa poate colecta bacterii numeroase, care pătrund în corp prin vagin.
Mănâncă probiotice
Poţi consuma kefir sau să bei băuturi fermentate spre exemplu, kombucha, deoarece ajută la digestie, dar sunt foarte bune pentru activitatea din zona vaginală, „populând-o“ cu bacterii benefice.
Poartă lenjerie de bumbac
Pielea trebuie să respire, iar materialele sintetice strânse pe corp pot produce umezeală. Bacteriile iubesc acest mediu umed.
Reţine!
Dacă faci des infecţii urinare este bine ca atunci când mergi la înot să nu stai mult cu costumul de baie ud pe tine, ci să te schimbi în haine uscate pentru a nu favoriza dezvoltarea bacteriilor şi ajungerea lor în uretră.