Cum să obţii un zâmbet sănătos cu ajutorul faţetelor

2 jpg jpeg

Z├ómbetul este una dintre cele mai importante arme la care po┼úi s─â apelezi pentru a avea mai mult─â ├«ncredere ├«n tine. Ce sunt fa┼úetele ┼či cum te pot ajuta s─â ai un z├ómbet s─ân─âtos te informeaz─â medicul stomatolog Alexandra Diroescu.

Fa┼úetele din por┼úelan sunt printre cele mai r─âsp├óndite ┼či folosite modalit─â┼úi de a ob┼úine un z├ómbet mai pl─âcut ┼či mai frumos. Ele pot corecta probleme de pozi┼úie, form─â, m─ârime ┼či culoare. Sunt at├ót de apreciate datorit─â interven┼úiei minime ce se realizeaz─â asupra din┼úilor, chiar ┼či de 0,3 mm ┼či aceasta numai de la nivelul fe┼úei exterioare. De┼či au limitele lor, tot r─âm├ón pe locul int├ói ├«n topul preferin┼úelor pacien┼úilor care doresc o ├«mbun─ât─â┼úire a z├ómbetului.

Cite┼čte ┼či: Sfaturi pentru prevenirea cariilor

Por┼úelanul dentar este biocompatibil ┼či spectaculos ├«n imitarea perfec┼úiunii dentare. Tehnologia avansat─â de prelucrare al─âturi de talentul artistic al tehnicianului dentar duc la adev─ârate opere de art─â. El poate oferi estetic─â ┼či rezisten┼ú─â ├«n acela┼či timp, chiar ┼či la grosimi foarte mici de 0,3 mm. Por┼úelanul este o sticl─â la origine, rezistent─â dar casant─â. De aceea trebuie evitat─â plasarea presiunilor anormale asupra lor ca mu┼čcatul din alimente dure, obiceiuri vicioase de ros sau ├«ncle┼čtarea din┼úilor.

Cum ne ajut─â?

Fa┼úetele din por┼úelan sunt o solu┼úie excelent─â pentru corectarea spa┼úiilor mici ┼či medii dintre din┼úi, probleme minore de pozi┼úie ca u┼čoar─â rota┼úie, ├«nclinare sau avansare, modific─âri de culoare, contur neregulat sau form─â ce nu respect─â idealul, din┼úi scur┼úi, toci┼úi sau ciobi┼úi.

Ce trebuie s─â ┼čtim ├«nainte de a apela la ele

Fiind vorba despre o structur─â fin─â ┼či delict─â are ┼či limite. Sunt situa┼úii ├«n care f─âr─â un tratament ajut─âtor ortodontic, parodontal, chirurgical sau terapeutic, modific─ârile pe care fa┼úetele trebuie s─â le aduc─â z├ómbetului sunt prea mari ┼či dep─â┼česc posibilit─â┼úile lor (├«nghesuire major─â, probleme gingivale, fracturi mari, contacte problematice ale mu┼čc─âturii).

├Änainte de a ├«ncepe tratamentul cu fa┼úete, trebuie s─â ┼čtim exact unde vrem s─â ajungem. De aceea se face o simulare a viitorului z├ómbet, computerizat sau fizic pe un model al din┼úilor actuali. Acesta ajut─â at├ót la definitivarea aspectului final, c├ót ┼či la realizarea unor lucr─âri provizorii pe perioada desf─â┼čur─ârii tratamentului.

Află cum îţi influentează dantura neîngrijită sănătatea AICI

Pot fi considerate reversibile?

Prepararea din┼úilor pentru fa┼úete poate fi minim─â, ├«ncep├ónd cu 0,3 mm sau deloc, a┼ča numitele fa┼úete ÔÇŁnoprepÔÇŁ. Cu toate acestea, chiar ┼či f─âr─â prepara┼úie, ele se fixeaz─â cu un adeziv foarte puternic ce poate fi ├«ndep─ârtat numai prin frezare. Deci o minim─â modificare asupra din┼úilor exist─â ┼či nu le putem considera reversibile.

Prepararea din┼úilor se face sub anestezie local─â, pentru confortul pacientului ┼či este urmat─â de aplicarea unor lacuri protectoare ┼či a unei lucr─âri provizorii. Timpul necesar realiz─ârii acestor fa┼úete este de aproximativ o s─âpt─âm├ón─â, ├«n func┼úie de complexitatea situa┼úiei.

Culoarea este constantă în timp?

Por┼úelanul dentar este foarte stabil din punct de vedere al culorii. Ea nu se modific─â pe toat─â perioada c├ót fa┼úetele se afl─â fixate pe dantura ta. ├Än schimb culoarea din┼úilor vecini se poate modifica dac─â vei fuma sau vei consuma cafea si vin ro┼ču ├«n exces.

Modalităţi de întreţinere

Periajul clasic sau cu periu┼úa electric─â, du┼čul bucal ┼či/sau a┼úa dentar─â folosite ├«n mod normal sunt suficiente pentru evitarea problemelor ulterioare. Dac─â te ┼čtii frec─âtor de din┼úi ├«n timpul somnului, anun┼ú─â-┼úi medicul stomatolog ┼či el va face o gutier─â de protec┼úie pe timpul nop┼úii. Iar dac─â vei merge regulat la control, vei preveni orice problem─â gingival─â. O alimenta┼úie echilibrat─â f─âr─â zah─âr concentrat te va proteja ┼či de apari┼úia cariilor.

2 jpg jpeg

Dr Alexandra Diroescu, Bucure┼čti

Medic Stomatolog, Specialist în Implantologie

Contact :0721805239