Cum să obţii un zâmbet sănătos cu ajutorul faţetelor

2 jpg jpeg

Zâmbetul este una dintre cele mai importante arme la care poţi să apelezi pentru a avea mai multă încredere în tine. Ce sunt faţetele şi cum te pot ajuta să ai un zâmbet sănătos te informează medicul stomatolog Alexandra Diroescu.

Faţetele din porţelan sunt printre cele mai răspândite şi folosite modalităţi de a obţine un zâmbet mai plăcut şi mai frumos. Ele pot corecta probleme de poziţie, formă, mărime şi culoare. Sunt atât de apreciate datorită intervenţiei minime ce se realizează asupra dinţilor, chiar şi de 0,3 mm şi aceasta numai de la nivelul feţei exterioare. Deşi au limitele lor, tot rămân pe locul intâi în topul preferinţelor pacienţilor care doresc o îmbunătăţire a zâmbetului.

Citeşte şi: Sfaturi pentru prevenirea cariilor

Porţelanul dentar este biocompatibil şi spectaculos în imitarea perfecţiunii dentare. Tehnologia avansată de prelucrare alături de talentul artistic al tehnicianului dentar duc la adevărate opere de artă. El poate oferi estetică şi rezistenţă în acelaşi timp, chiar şi la grosimi foarte mici de 0,3 mm. Porţelanul este o sticlă la origine, rezistentă dar casantă. De aceea trebuie evitată plasarea presiunilor anormale asupra lor ca muşcatul din alimente dure, obiceiuri vicioase de ros sau încleştarea dinţilor.

Cum ne ajută?

Faţetele din porţelan sunt o soluţie excelentă pentru corectarea spaţiilor mici şi medii dintre dinţi, probleme minore de poziţie ca uşoară rotaţie, înclinare sau avansare, modificări de culoare, contur neregulat sau formă ce nu respectă idealul, dinţi scurţi, tociţi sau ciobiţi.

Ce trebuie să ştim înainte de a apela la ele

Fiind vorba despre o structură fină şi delictă are şi limite. Sunt situaţii în care fără un tratament ajutător ortodontic, parodontal, chirurgical sau terapeutic, modificările pe care faţetele trebuie să le aducă zâmbetului sunt prea mari şi depăşesc posibilităţile lor (înghesuire majoră, probleme gingivale, fracturi mari, contacte problematice ale muşcăturii).

Înainte de a începe tratamentul cu faţete, trebuie să ştim exact unde vrem să ajungem. De aceea se face o simulare a viitorului zâmbet, computerizat sau fizic pe un model al dinţilor actuali. Acesta ajută atât la definitivarea aspectului final, cât şi la realizarea unor lucrări provizorii pe perioada desfăşurării tratamentului.

Află cum îţi influentează dantura neîngrijită sănătatea AICI

Pot fi considerate reversibile?

Prepararea dinţilor pentru faţete poate fi minimă, începând cu 0,3 mm sau deloc, aşa numitele faţete ”noprep”. Cu toate acestea, chiar şi fără preparaţie, ele se fixează cu un adeziv foarte puternic ce poate fi îndepărtat numai prin frezare. Deci o minimă modificare asupra dinţilor există şi nu le putem considera reversibile.

Prepararea dinţilor se face sub anestezie locală, pentru confortul pacientului şi este urmată de aplicarea unor lacuri protectoare şi a unei lucrări provizorii. Timpul necesar realizării acestor faţete este de aproximativ o săptămână, în funcţie de complexitatea situaţiei.

Culoarea este constantă în timp?

Porţelanul dentar este foarte stabil din punct de vedere al culorii. Ea nu se modifică pe toată perioada cât faţetele se află fixate pe dantura ta. În schimb culoarea dinţilor vecini se poate modifica dacă vei fuma sau vei consuma cafea si vin roşu în exces.

Modalităţi de întreţinere

Periajul clasic sau cu periuţa electrică, duşul bucal şi/sau aţa dentară folosite în mod normal sunt suficiente pentru evitarea problemelor ulterioare. Dacă te ştii frecător de dinţi în timpul somnului, anunţă-ţi medicul stomatolog şi el va face o gutieră de protecţie pe timpul nopţii. Iar dacă vei merge regulat la control, vei preveni orice problemă gingivală. O alimentaţie echilibrată fără zahăr concentrat te va proteja şi de apariţia cariilor.

2 jpg jpeg

Dr Alexandra Diroescu, Bucureşti

Medic Stomatolog, Specialist în Implantologie

Contact :0721805239