Cum să depistezi alergia la soare

1 2 jpg jpeg

Erupţia polimorfă la lumină, aşa este cunoscută în termeni medicali alergia la razele solare.

Conform specialiştilor, aproximativ 1/5 dintre europeni se confruntă cu această afecţiune. Afectate în mod special sunt persoanele cu pielea deschisă la culoare. Această problemă apare an de an şi poate afea efecte destul de negative asupra pielii.

Alergiile sunt des întâlnite şi este important să ştii ce anume îţi poate cauza o astfel de neplăcere pentru a putea preveni.

Efectele nocive ale UVB

Expunerea la razele ultraviolete este benefică pentru sănătatea pielii tale, însă există cazuri în care aceasta poate să facă mai mult rău decât bine. Unul dintre efectele secundare înafară de alergia solară este îmbătrânirea prematură a pielii.

Pentru a combate această problemă este necesar să apelezi la o cremă cu factor de protecţie atât UVB cât şi UA.

Poate crezi că nu ţi se poate întâmpla tocmai ţie să te confrunţi cu o astfel de alergie, însă ţine totuşi cont că este una dintre cele mai comune alergii ce apare imediat cu prima expunere mai prelungită la soare.

Află ce gustări sănătoase să iei la plajă AICI

Cum se manifestă alergia?

Dacă observi anumite erupţii pruriginoase imediat după ce te-ai expus la lumina solară atunci apelează la un medic de specialitate în cel mai scurt timp. Chiar dacă este posibil ca pe parcursul verii aceasta să se amelioreze, în momentul în care pielea deja s-a obişnuit cu radiaţiile UV.

Alte simptome care ar trebui să te pună pe gânduri sunt roşeaţa, erupţia manifestată prin intermediul papulelor sau a papulo-vezicule. Orice modificare la nivelul tegumentului trebuie semnalată unui medic specialist.

Nu aştepta să apară şi simptome precum frisoase, dureri de cap, greaţa sau chiar vărsături!

Factori de risc

Rasa caucaziană este cea mai expusă la această alergie, însă şi administrarea anumitor substanţe precum parfum, dezinfectant sau medicamente ca tetraciclina, ketoprofen care pot fi administrate pentru a trata anumite afecţiuni fie ele şi dermatologice.

Dacă te ştii cu probleme de genul dermatitei, sau cu persoane din familie care s-au confruntat cu această afecţiune atunci şansele ca să dezvolţi o alergie solară cresc.

Reţine!

Trebuie totuşi menţionat faptul că alergia la soare nu este acelaşi lucru cu arsura solară, între acestea două există o diferenţă destul de mare. În momentul în care sistemul imunitar reacţionează la lumină apare alergia solară, iar arsurile solare se produc atunci când cantitatea de raze Uv depăşeşte nivelul pe care melanina îl poate suporta pentru a-ţi proteja pielea.

Prevenţia este cheia cea mai bună în acest caz. Informează-te, analizează-ţi aspectul pielii constant şi evită statul prelunjit la soare.