Colesterolul bun versus colesterolul r─âu

1 2 jpg jpeg

Colesterolul are rol metabolic ┼či din el se sintetizeaz─â o serie de alte substan┼úe esen┼úiale pentru organism, fiind implicat ├«n sinteza acizilor biliari, hormonilor sexuali ┼či a vitaminei D.

Ficatul de┼úine rolul central ├«n reglarea colesterolului ├«n organism, la acest nivel ajung├ónd colesterolul ingerat din alimente, colesterolul sintetizat ├«n diferite ┼úesuturi, ├«n special ├«n intestin ┼či ficat, de aici fiind eliminat ca atare sau sub form─â de s─âruri biliare, prin bila, ├«n lumenul intestinal.

Exist─â dou─â tipuri de colesterol: HDL (lipoproteine cu densitate mare sau colesterol bun) ┼či LDL (lipoproteine cu densitate mic─â sau colesterolul r─âu).

Colesterolul bun (HDL)

Lipoproteinele cu densitate mare au rolul de a transporta colesterolul din diferite p─âr┼úi ale corpului c─âtre ficat ┼či de a ├«mpiedica depunerea acestora pe pere┼úii vaselor de s├ónge.

Astfel, rolul HDL este de a elimina excesul de gr─âsime din organism, de unde ┼či denumirea de ,,colesterol bun''. Pe de alt─â parte, colesterolul bun protejeaz─â organismul ├«mpotriva bolilor cardiovasculare prin transportul colesterolului de la ┼úesuturi spre ficat ┼či excre┼úia sa ├«n bil─â.

C├ónd acest proces este afectat, gr─âsimea se depune treptat pe pere┼úii vaselor de s├ónge ┼či le ├«ngusteaz─â, duc├ónd la ateroscleroz─â, afec┼úiuni ale inimii, creierului ┼či circula┼úiei periferice.

Nivelul optim de HDL colesterol este ├«n jur de 45 mg/dl pentru b─ârba┼úi ┼či ├«n jur de 55 mg/dl pentru femei, ├«ns─â valorile normale trebuie s─â fie mai mari de 60 mg/dl.

Colesterolul r─âu (LDL)

├Än acest caz, lipoproteinele cu densitate mai mic─â au un rol negativ - depoziteaz─â excesul de colesterol pe pere┼úii vaselor de s├ónge, fapt care duce, ├«n timp, la ├«ngro┼čarea vaselor de s├ónge ┼či la apari┼úia bolilor de inim─â. De altfel, colesterolul r─âu este principalul responsabil al declan┼č─ârii aterosclerozei.

Valorile colesterolului LDL ar trebui s─â fie cuprinse ├«ntre 50 ┼či 100 mg/dl. Nivelurile optime ale LDL-colesterolului sunt mai mici de 160 mg/dl pentru adultul t├ón─âr, mai mici de 130 mg/dl pentru persoanele care asociaz─â al┼úi factori de risc cardiovascular ┼či mai mici de 100 mg/dl pentru persoanele cu cardiopatie ischemic─â manifesta, conform Asocia┼úiei Americane a Inimii.

Valorile sc─âzute ale LDL-colesterolului nu sunt considerate periculoase. Ele pot fi ├«nt├ólnite la persoanele cu deficien┼ú─â lipoproteica mo┼čtenit─â, la cei cu hipertiroidism, infec┼úii, inflama┼úii ┼či ciroz─â.