Ce este bruxismul şi cum îţi afectează sănătatea?

1 2 jpg jpeg

Studiile au arătat că unul din zece adulţi şi tot mai mulţi copii acuză probleme cu dantura datorate stresului şi anume dureri de cap, de dinţi, dureri ale musculaturii feţei, tocirea dinţilor, chiar şi spargerea lor.

Bruxismul este cunoscut astăzi ca fiind o funcţie nefolositoare a sistemului masticator, prin care dinţii se freacă între ei sau sunt ţinuţi încleştaţi atunci când nu mestecă sau muşcă, adică atunci când nu ne alimentăm. Presiunile care se pun astfel pe dinţi, articulaţii şi musculatură sunt anormale si mai mari decât în timpul mesei.

Citeşte şi: Trucuri pentru dinţi sănătoşi

Poate să apară în timpul somnului

El poate să apară noaptea, în timpul somnului, sau foarte bine şi ziua în timp ce lucrăm sau ne concentrăm. Pe cel diurn îl putem observa noi înşine, iar pe cel nocturn persoanele cu care dormim care pot sa audă scrâşnitul dinţilor. Distrugerea danturii este aceeaşi în ambele tipuri, diferenţa este că simptomele apar dimineaţa la trezire în cazul celui nocturn şi pot să se amelioreze pe durata zilei, faţă de cel diurn unde ordinea este inversă.

Citeşte şi : Scâşneşte din dinţi. Ce e de făcut?

Cei mai mulţi pacienţi nu ştiu că suferă de această problemă, fie că nu au simptome, fie că nu se gândesc că uzura dinţilor poate avea legătură cu frecatul sau încleştarea lor.

Simptomele bruxismului

Cele mai frecvente simptome sunt: tocirea dinţilor, scurtarea lor datorită frecării, crăpături pe suprafaţa lor, sensibilitate dentară, dureri şi oboseală la nivelul musculaturii feţei, dureri de cap, dureri în zona tâmplelor, spargerea sau fracturarea dinţilor, precum şi pierderea plombelor sau a lucrărilor.

Din ce cauză apare?

Este evident că este o problemă complexă cu cauze multiple. Una din ele este nealinierea dinţilor. Fiecare dintre noi are felul său în care muşcă şi mestecă. Se pare că dinţii se freacă între ei pentru a toci zonele neplasate corect în gura noastră, pentru ca astfel noi să fragmentăm alimentele mai bine.

Tu ştii din ce cauză se retrage gingia de pe dinţi?

O altă cauză este cea psiho-emoţională, în special stresul emoţional. Perioadele solicitante, în care muncim mai mult, dormim mai puţin, trecem prin schimbări majore, ne concentrăm, conducem mult sau pur şi simplu ne epuizăm, accentuează frecarea dinţilor noaptea şi încleştarea dinţilor ziua.

Se pare că există şi o probabilitate de a moşteni bruxismul. Între 21 şi 50% dintre cei ce au această problemă, au un membru în familie care îşi scrâşneşte dantura.

Consumul anumitor substanţe sau medicamente poate duce la apariţia bruxismului. Pe lista neagră se afla totuşi consumul excesiv de cofeină, nicotină, droguri.

Cum îl tratăm?

Primul pas este să împiedicăm dinţii sa ajungă în contact, pentru a nu se mai freca, prin intermediul unor gutiere similare cu cele pentru albire, dar realizate dintr-un material mai dur şi mai rezistent. Acestea se poartă pe timpul nopţii şi in cazurile avansate chiar şi pe timpul zilei. Ea se realizează în cabinetul stomatologic individual pentru fiecare pacient în parte.

Dacă explicaţia constă în nealinierea dinţilor, o soluţie poate fi aparatul dentar.

Ştiai că: 1 din 2 tineri are nevoie de aparat dentar?

Apoi trebuie să încercăm să înlăturăm sursele de stres sau să căutăm metode prin care să ne detaşăm de problemele cotidiene şi să ne asigurăm un somn liniştit printr-o plimbare în aer curat, o masă uşoară seara, meditaţie, yoga, o baie relaxantă sau o carte bună. Important este să facem ceea ce ne bucură.

2 jpg jpeg

Medic stomatolog, Specialist în Implantologie, Dr Alexandra Diroescu