Ce drepturi ai ca pacient
Este vorba despre campania „Fii un pacient activ!”, lansată de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, cu sprijinul ECC România (Centrul European al Consumatorilor) şi al medicului. Florin Ioan Bălănică, consultant personal de sănătate.
Potrivit raportului „Puterea pacienţilor europeni“, publicat la Bruxelles, pacienţii români sunt printre cel mai puţin informaţi din Europa, situându-se pe locul 30 din cele 50 de ţări europene. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România se află pe primul loc în Europa în privinţa ratei mortalităţii din cauza cancerului de col uterin şi tot pe primul loc la incidenţa cazurilor de tuberculoză.
De asemenea, România este pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul mortalitate infantilă în rândul copiilor sub 5 ani. Această poziţionare în topuri are legătură cu lipsa de resurse financiare, de informare şi implicare a pacienţilor în luarea deciziilor privind propria sănătate.
Campania „Fii un pacient activ!” cuprinde informări de presă, acţiuni online şi workshop-uri dedicate pacienţilor şi specialiştilor din sistemul medical. Avem drepturi, dar şi obligaţii Printre drepurile pe care le au pacienţii asiguraţi se numără cel referitor la consultaţii preventive, cel de despăgubire în caz de malpraxis şi cel de alegere a celei mai sigure metode privind sănătatea reproducerii.
La capitolul obligaţii, pacienţii asiguraţi trebuie să se înscrie pe lista unui medic de familie şi să respecte cu stricteţe tratamentul şi indicaţiile doctorului.