Aerul condiţionat între da şi nu
Între da şi nu stă răspunsul la întrebarea dacă aerul condiţionat este bun pentru a menţine confortul corporal. Trebuie totuşi menţionat faptul că temperaturile extreme afectează adesea pielea.
Dacă stai în casă cu aerul condiţionat pornit, după care ieşi afară, unde este extrem de cald, există riscul ca pielea ta să se usuce, deoarece la astfel de treceri bruşte de temperatură pielea îşi pierde din puterea barierei sale cutanate, nu mai este la fel de elastică şi capătă un aspect total deshidratat.
Căldura favorizează deshidratarea
O piele uscată, deshidratată şi care este supusă constant la variaţii mare de temperatură va fi mult mai predispusă la acţiunea nocivă a razelor ultraviolete. În plus, canicula contribuie esenţial la apariţia procesului de transpiraţie, principalul factor al deshidrătării. Deci, indicat ar fi să ai tot timpul o sticlă cu apă la îndemână.
În momentul în care ieşi din casă, asigură-te că ai aplicat o cremă hidratantă pe piele, eventual una cu factor de protecţie.
Recomandarea specialiştilor este să te îndrepţi către produsele dermatologice pe bază de apă termală şi vitamine. Cele mai recomandate vitamine pentru piele fiind vitamina A şi E.
Află cum se foloseşte corect aerul condiţionat AICI
Avantajele aerului condiţionat
Temperaturile ridicate te fac să apelezi la tot felul de modalităţi pentru a putea regăsi un confort termic acceptabil. Astfel, aparatul de aer condiţionat este util, deoarece te ajută să obţii o temperatură constantă în toată casa. Are un cost relativ acceptabil în cazul în care nu deţii deja un aparat de acest gen în casa ta.
Poţi cu uşurinţă să reglezi nivelul de umiditate din casă şi te feresc de zgomot, majoritatea fiind extrem de silenţioase. Având în vedere că atunci când îl foloseşti trebuie să ai geamurile închise, te fereşti de zgomotul de afară şi poţi să te relaxezi în intimitatea locuinţei tale.
În plus, o temperatură constantă în casă te va ajuta să te concentrezi mai bine asupra sarcinilor tale.
Dezavantajele aerului condiţionat
Cea mai mare problemă cu care te poţi confrunta atunci când alegi să foloseşti aerul condiţionat este aceea că, în timp, corpul îşi va diminua capacitatea de a-şi regla temperatura internă atunci când părăseşti incinta locuinţei şi te confrunţi cu căldura de afară.
În felul acesta, vei suferi din ce în ce mai des cu dureri inexplicabile de cap, insolaţii, crampe termice sau extenuare termică.
Schimbările bruşte de temperatură şi de umiditate au un impact negativ şi asupra sistemului respirator, unde mai pui şi faptul că aerul care trece printr-un sistem de ventilare poate transmite cu uşurinţă anumite virusuri şi astfel te poţi alege cu probleme respiratorii sau alergii. Dintre toate dezavantajele, cel mai mare pare a fi uscarea mucoaselor şi a pielii care favorizează apariţia rinitelor cronice, a faringitei, a iritaţiilor căilor nazale sau a conjuctivitei.
Cel mai bine este ca atunci când pleci de acasă, după ce ai aerisit bine toată casa, să închizi geamurile şi să laşi aerul pornit să răcorească atmosfera treptat, sau îl poţi programa să înceapă cu ceva timp înainte să te întorci. În felul acesta, vei evita să stai direct în bătaia aerului condiţionat şi te va întâmpina un climat acceptabil atunci când treci pragul casei.
Trebuie să eviţi pe cât posibil ca aparatul să bată în direcţia capului tău sau a spatelui. În felul acesta, vei ocoli contracturile musculare.