5 semne ale bron┼čitei

2 jpg jpeg

Bron┼čita reprezint─â inflama┼úia bronhiilor, c─âile care duc aerul la pl─âm├óni. Exist─â 2 forme de bron┼čit─â: acut─â ┼či cronic─â. Cea acut─â dureaz─â mai pu┼úin de 6 s─âpt─âm├óni, fiind declan┼čat─â de diverse virusuri care circul─â frecvent ├«n acest sezon (coronavirus, rinovirus, virus respirator sinci┼úial), ├«n 10% din cazuri fiind produs─â de bacterii. De asemenea, expunerea la diverse chimicale poate declan┼ča bron┼čita acut─â.

Forma cronic─â, ce se manifest─â de-a lungul mai multor luni sau ani, este produs─â, cel mai adesea, de fumat. ├Än aproape 20% din cazuri, bron┼čita cronic─â evolueaz─â c─âtre BPOC (bronhopneumopatie obstructiv─â cronic─â). Multe dintre simptomele bron┼čitei se pot confunda cu cele ale astmului sau pneumoniei. Pentru persoanele f─âr─â alte boli asociate, bron┼čita acut─â dureaz─â 2-3 s─âpt─âm├óni. La cei cu afec┼úiuni precum astmul, simptomele bron┼čitei sunt, ├«n general, mai pronun┼úate. La v├órstnici, se poate complica prin pneumonie.

Este bine s─â fii atent la urm─âtoarele simptome specifice bolii!

1. Tusea

Este simptomul predominant al bron┼čitei. ├Än primele zile, tusea este uscat─â, f─âr─â expectora┼úie, dureroas─â, pentru ca apoi s─â devin─â productiv─â. Sputa poate fi transparent─â, galben─â sau verde ori poate avea firicele mici de s├ónge. ├Än 20% din cazuri, tusea dureaz─â p├ón─â la o lun─â.

2. Dificultăţi de respiraţie

Mai ales la persoanele cu teren astmatic, pot surveni dificultăţi respiratorii, gâfâială.

3. Stare general─â alterat─â

Oboseala, starea general─â de r─âu ┼či sl─âbiciunea ├«nso┼úesc deseori bron┼čita. C├ónd corpul lupt─â cu o boal─â, cea mai mare parte a energiei este direc┼úionat─â pentru combaterea ei.

4. Respira┼úie ┼čuier─âtoare

Persoanele cu bron┼čit─â pot avea senza┼úia de lips─â de aer ┼či respira┼úie ┼čuier─âtoare (wheezing), ├«n cadrul c─âreia este eliberat un sunet ascu┼úit. Acest lucru este pus pe seama ├«nc─ârc─ârii bronhiilor, ceea ce duce la reducerea diametrului lor.

5. Febr─â moderat─â

Persoanele cu bron┼čit─â pot avea febr─â moderat─â, care nu dep─â┼če┼čte 38,5┬░ C. Temperaturile mai mari sunt sugestive pentru pneumonie.

Poate fi nevoie de spirometrie

Pentru stabilirea diagnosticului de bron┼čit─â, medicul va asculta pl─âm├ónii, pentru a determina dac─â exist─â respira┼úie ┼čuier─âtoare, dar ┼či inima (b─ât─âile prea rapide pot ar─âta c─â inima nu prime┼čte suficient oxigen). Medicul poate recomanda ┼či efectuarea spirometriei, pentru evaluarea func┼úiei pulmonare.

Se folose┼čte spirometrul, o pies─â conectat─â la un sistem de m─âsurare a volumului ┼či fluxului de aer. Persoanei i se cere s─â respire ┼či s─â inspire normal, dup─â care urmeaz─â un inspir ┼či un expir profunde, ┼úin├ónd buzele lipite str├óns de o pies─â bucal─â. O aten┼úie aparte trebuie acordat─â bron┼čitei cronice, care poate duce la apari┼úia bolilor pulmonare obstructive cronice, ce pot afecta iremediabil pl─âm├ónii.

În ce constă tratamentul

C├ónd tusea este seac─â ┼či chinuitoare, medicul poate prescrie un antitusiv. ├Än cazul celei productive, este nevoie de medicamente care favorizeaz─â expectora┼úia (acetilcistein─â sau siropuri pe baz─â de ieder─â ori p─âtlagin─â).

C├ónd se suspecteaz─â c─â este vorba despre bron┼čit─â cauzat─â de bacterii (cu simptome precum febra ┼či expectora┼úiile purulente), se recomand─â antibiotice, ├«n urma efectu─ârii unei antibiograme. ├Än bron┼čita acut─â sau cronic─â, poate fi nevoie de bronhodilatatoare, care ajut─â la u┼čurarea respira┼úiei.

Sfat

Hidratarea corespunz─âtoare (ap─â, supe, ceaiuri) ajut─â la sub┼úierea mucusului din pl─âm├óni ┼či, implicit, la eliminarea mai u┼čoar─â a lor.